pszichológia

Mentális egészség a serdülők és fiatal felnőttek körében, 2006-2019

A fiatalok mentális egészségével kapcsolatos aggodalmak az elmúlt évtizedben egyre csak erősödtek, különösen a mentális terhek COVID-19 világjárvány során tapasztalt növekedése kapcsán. A mentális egészséggel kapcsolatos járóbeteg-ellátások tendenciáinak vizsgálata kulcsfontosságú információkkal szolgál a járulékos tényezők megvilágítása, a veszélyeztetett csoportok azonosítása, valamint a mentális egészségügyi válság kezelésére irányuló stratégiák hatékonysága érdekében.
2024.05.03. Pszichoterápia

A súlyos mentális betegség hatása a daganatos betegség kimenetelére

A súlyos mentális betegségben (SMI) szenvedők várható élettartama az átlagpopulációhoz képest körülbelül 15-20 évvel rövidebb. Az SMI-vel élő, emellett daganatos megbetegedéssel küzdő személyek esetében a halálozási arányok magasabbak, mint az SMI-ben nem szenvedő népesség körében. Ez az áttekintő elemzés a daganatos megbetegedések kimenetelére gyakorolt hatásokkal kapcsolatban fennálló jelenlegi bizonyítékokat vizsgálta abban az esetben, ha a beteget korábban SMI-vel diagnosztizálták.
2024.03.29. Pszichiátria

Ezért része az életünknek a hazugság

Hazudni csúnya dolog – ezt a leckét megtanultuk kiskorunkban, és erre tanítjuk mi is a gyerekeinket. Ám van egy bökkenő: az életben való boldogulás törvénye felülírja a szép illúziót. Pszichológiai vizsgálatok is alátámasztják: a hazugság a társadalom egyik mozgatórugója.
2024.02.02. Életstílus

Lelki életünk a magzati korban - Sejtjeink a szeretetre és a félelemre is reagálnak

Ma már biztosan állíthatjuk, hogy a tanulás magzati létünk során kezdődik el. Népszerű téma ez főleg azoknak, akik gyermekáldás előtt állnak, a tudomány ugyanis bebizonyította, hogy a szülői környezet képes epigenetikus változásokat előidézni a következő generációkban. Elmondhatjuk tehát, hogy a szülő kezében nagy a felelősség, hisz ő lesz az, aki magzata lelki életét elsődlegesen alakítja.
2023.12.29. Életstílus

Beszédfelismerésen alapuló technológiák a mentális betegségek szolgálatában

A mentális betegségek egyre nagyobb terhet rónak a társadalomra, korai felismerésük égető probléma, mégsem jut erre a területre elegendő erőforrás. A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás a szakemberek munkáját nagyban segítheti a betegségek diagnosztizálásában, illetve a kontrollvizsgálatok során, és a gyógyszerbeállítást követő állapotváltozások detektálásában támogathatja a szakemberek munkáját.
2023.12.07. Pszichiátria

Kérem vissza a gyerekkoromat! A parentifikáció sokakat kísért

Manapság egyre többször hallani az ún. parentifikációról, vagyis amikor a gyermeket szülői szerepbe kényszerítik. Bár ez régebben elfogadottabb volt, hogy a gyerekekre egyfajta mini felnőttkét tekintettek, ám bármelyik korosztályt is képviseljük, ha ebben nőttünk fel, az bizony sokszor rányomja a bélyegét az életünkre.
2023.12.05. Életstílus