táplálkozás
Nem csak fűszer: 5 tény a gyömbér jótékony egészségügyi hatásáról
A gyömbér évezredek óta alapvető fűszere a konyhának, legyen szó téli teákról vagy pikáns wok-ételekről. Azonban nem csak az ízvilág miatt kedvelt: a gyömbér a hagyományos gyógyászatban is fontos szerepet kapott, és a modern tudomány is egyre inkább bizonyítja jótékony hatásait. Kutatások szerint a gyömbér segíthet a hányinger csökkentésében, a megfázás enyhítésében, a gyulladások mérséklésében, valamint a szív egészségének támogatásában.
8 biztos jel, hogy ideje távozni egy étteremből
Nem minden éttermi vacsora tökéletes. És néha nem is kell megkóstolni az ételt, hogy érezzük: valami nem stimmel. Éttermi szakértők szerint ezek a jelek azt mutatják, hogy az adott helyen valószínűleg gondok vannak a kiszolgálással, a tisztasággal vagy a légkörrel.
A krumpli, amiről nem tudtuk, hogy félig paradicsom
Egy kínai vezetésű nemzetközi kutatócsoport a burgonya régóta rejtélyes eredetére talált genetikai bizonyítékot. A Cell című rangos tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a burgonya egy kilencmillió évvel ezelőtti természetes kereszteződés eredménye, amelyben egy paradicsomszerű növény és az Etuberosum nevű, gumót nem képző faj kereszteződött.
Gyümölcsök, amik amellett, hogy hidratálnak, javítják az emésztést is
A nyári napok a globális felmelegedés következtében egyre elviselhetetlenebb hőhullámokat hoznak, a perzselő napsugarak alatt pedig szinte percek alatt kitikkad az ember. Ilyenkor különösen fontos, hogy a szervezet elegendő folyadékhoz jusson.
Az ételszínezékeket tartalmazó termékek alapból egészségtelenebbek?
Az Egyesült Államokban a krónikus betegségek és a neurobehaviorális problémák visszaszorítására irányuló kampányban a szintetikus élelmiszer-színezékek kerültek a célkeresztbe.
Öt könnyen emészthető élelmiszercsoport
A legkönnyebben emészthető ételek általában alacsony rost- és zsírtartalmúak. Ízük is enyhébb, vagyis általában nem savanyúak és nem csípősek. A puha, könnyen rágható és lenyelhető ételek is könnyebben emészthetőek, mint a száraz, rágós vagy kemény ételek.
Az avokádófogyasztás javíthatja az alvást és a szív- és érrendszeri egészséget
A tudomány megerősíti, hogy az alvás ugyanolyan fontos az egészség szempontjából, mint a táplálkozás és a testmozgás. Egy randomizált, kontrollált vizsgálat másodlagos elemzésében pedig a kutatók azt találták, hogy azok a felnőttek, akik hat hónapig naponta egy avokádót fogyasztottak, jobb alvásminőséget jelentettek, mint azok, akik havonta kevesebb mint két avokádót ettek.
Az omega-6 zsírsavak csökkenthetik a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát
A szív- és érrendszernek, valamint anyagcserének az állapota a kardiometabolikus egészség egyik mércéje. Ha az embernek a kardiometabolikus egészsége nem jó, az növelheti például a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a krónikus vesebetegség és a nem alkoholos zsírmáj kockázatát.
Hogyan támogathatjuk a bőr megújulását étrenddel és életmóddal?
A hideg hónapokat követően gyakori a bőrszárazság, -fakóság, -érzékenység, amit a fűtött terek, kevés napfény, alacsony vitaminbevitel és a téli nehéz ételek is felerősítenek. A bőrápolás nem csupán külső kezeléseket jelent, hanem tudatos, célzott belső támogatást is.
Vasban gazdag gyümölcsök, amelyek természetesen növelik az energiát
A vashiány a világ leggyakoribb tápanyaghiánya. Különösen gyakori a nők, a vegetáriánusok, a sportolók és azok körében, akik kihagyják az étkezéseket vagy főleg feldolgozott ételeket fogyasztanak. Tünetei között szerepel a fáradtság, az agyi köd, a sápadt bőr és a légszomj még enyhe fizikai aktivitás után is.
Életmódbeli tippek, amelyek segítenek visszafordítani a prediabéteszt
A prediabétesz akkor áll fenn, amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál, de még nem elég magas ahhoz, hogy 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáljanak. Pontos oka nem ismert, de összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával.
Tippek, hogy az édességek elhagyása nélkül csökkentsük a bevitt cukor mennyiségét
Nincs olyan étrend, amely mindenki számára tökéletes lenne, de az összes táplálkozási szakértő egyetért abban, hogy a cukor bevitelének csökkentése az egyik legjobb döntés, amit az egészségünkért tehetünk.
A flavonoidokban gazdag ételek segíthetnek az egészséges öregedésben
Naponta egy alma, az öregedés jeleit távol tarthatja – akárcsak egy csésze tea, egy marék bogyós gyümölcs vagy egy adag citrusféle.