táplálkozás

Ezek az ételek csökkenthetik a menopauza tüneteit

A menopauza minden nőt érint, és a sokszor kellemetlen tünetek kicsit nehezebbé tehetik életünk, de jó hír, hogy egyes tünetek enyhítésére léteznek természetes módszerek. Bizonyos ételek fogyasztása segíthet a változókori menopauzával járó tünetek enyhítésén, úgy mint a hőhullámokon, fáradtságérzeten vagy akár a nehéz éjszakai alváson. 
2024.03.11. Életstílus

Ha kevesebbet eszünk, elkerülhetjük a rákot? – Debreceni kutatók a táplálkozás és a rák kapcsolatáról

Miután korlátozták az étrendjüket, kevésbé alakult ki a sejtjeikben rákos daganat. Erre a következtetésre jutottak a Debreceni Egyetem kutatói, akik egy nemzetközi kutatás keretében éveken át édesvízi hidrákat és zebrahalakat vizsgáltak. Ha a táplálkozás és a tumorok kialakulása közötti összefüggés ismert az állatvilágban, mi a helyzet velünk, emberekkel? Valóban a diéta lenne a hosszú, daganatos betegségektől mentes élet titka? Erről is beszélgettünk Tökölyi Jácint egyetemi docenssel.
2024.01.16. Életstílus

Téli szuperétrend, avagy az immunrendszer támogatása ételekkel

Az ünnepek előtt, valljuk be, kevésbé szoktunk táplálkozási célokat kitűzni magunk elé. Legtöbbünknek eszébe jut az adventről és a karácsonyról néhány ikonikus étel, amely kapcsolódik az ünnepkörhőz, kellemes emlékeket ébreszt, családi hagyományokat ápol. Dietetikusként sem vagyunk ezzel másképp és senkit nem szeretnénk lebeszélni a kedvenceiről ebben a hónapban sem. Nem titkolt szándékunk azonban rábeszélni az olvasókat egy-egy ételcsoport rendszeres fogyasztására vagy éppen a mértékletességre.
2023.12.21. Hírek