táplálkozás
Antioxidánsokkal teli gyümölcsök, amelyek javítják a bőr és az immunrendszer állapotát
Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket. Ezek az apró molekulák keményen dolgoznak, hogy megvédjék sejtjeinket a károsodástól, és szerencsénkre a legfinomabb gyümölcsökben rejtőznek.
Feldolgozott élelmiszerek, amik elősegíthetik a fogyást
Bár sokan a feldolgozott élelmiszereket a felesleges kalóriákkal, egészségtelen zsírokkal és hozzáadott cukrokkal azonosítják, nem minden feldolgozott élelmiszer káros. Sőt, egyesek támogathatják a fogyást, ha körültekintően választjuk ki őket.
Stabilabb vércukorszint és jobb emésztés: Tényleg hatásos az almaecet?
Az almaecet a konyhai alapanyagból lett wellness-elixír, amely meghódította a TikTokot. De a nagy kérdés: érdemes-e naponta fogyasztani belőle? Vagy ez is csak egy újabb egészségügyi trend, amit jobb, ha hagyunk a zellerlével együtt?
Az élet közepén kialakított étkezési szokások befolyásolják, mennyire leszünk egészségesek 70 évesen
A Harvard T.H. Chan School of Public Health tudósai által vezetett kutatócsoport több mint 100 000, 40-es, 50-es és 60-as éveikben járó amerikait követett három évtizeden keresztül.
A rostok szerepe a krónikus betegségek megelőzésében
Az olyan krónikus betegségek, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák, évente milliók életét követelik. Annak ellenére, hogy a rostok a betegségek megelőzésének egyik leghatékonyabb eszközei, a modern étrendben továbbra is a leginkább figyelmen kívül hagyott tápanyag.
Egy wellness-trend nyomában: Tényleg működik a klorofill?
A tisztább bőr, a frissebb lehelet, a kevesebb puffadás és a több energia ígérete elég csábító ahhoz, hogy a klorofillos víz fogyasztása napjaink egyik legnépszerűbb egészségügyi trendjévé váljon. De vajon tényleg hatásos?
Ez a méregtelenítő zöld turmix reggel és este is jó választás
Ez a smoothie amellett, hogy tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, könnyű szerethetővé és ízletessé is tenni. Ehhez legtöbbször nem kell más, csak valami édes gyümölcs, jelen esetben banán.
Naponta egy narancs a pszichiátert távol tartja
Egy, a Microbiome című szaklapban megjelent tanulmány szerint napi egy narancs elfogyasztása 20%-kal csökkentheti a depresszió kockázatát. Ennek oka az lehet, hogy a citrusfélék serkentik az emberi bélben található Faecalibacterium prausnitzii baktériumtípus növekedését, amely befolyásolja a szerotonin és a dopamin termelését.
Egy génszerkesztéssel létrehozott rizsfajta védhet meg a szívbetegségektől
Kínai kutatóknak sikerült olyan rizsfajtát létrehozniuk, amely túlnyomórészt Q10 koenzimet termel. A precíziós génszerkesztéssel elért áttörés utat nyithat a jövőbeli innovációk előtt az olyan alapvető termények terén, mint a búza, a kukorica és a különféle zöldségek.
Nem érdemes felülni a superfood hullámra, a hazai legalább olyan jó!
A superfood az olyan élelmiszerekre vonatkozó marketing fogalom, amelyekről egyesek azt állítják, hogy tápanyagsűrűségük (makro- és mikroelem tartalmuk) kiemelkedő, ebből adódik kivételes egészségügyi hatásuk. A kifejezés viszont a tudomány eszközeivel és módszereivel nem értelmezhető – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
Hogyan hatnak a magolajok az egészségre?
A magolajok a legtöbb étrendben alapanyagként szerepelnek, mellette pedig megtalálhatók a rágcsálnivalókban, az éttermi fogásokban, sőt még a tápszerekben is.
Új kutatás segíthet feltárni az élelmiszer-tolerancia hátterében álló mechanizmusokat
Egy, a Science című folyóiratban közzétett friss tanulmány fényt deríthet az ételallergiák és a bélbetegségek kiváltó okaira és mögöttes mechanizmusaira.
Értékes tápanyagok lapulhatnak a konyhai hulladékban
Ha a legtöbb gyümölcs és zöldség héját eltávolítjuk és kidobjuk, azzal a tápanyagok, rostok és fitokemikáliák gazdag forrásától fosztjuk meg magunkat.