vte prevenció

Nagy dózisú tromboprofilaxis hatékonysága és biztonságossága kórosan túlsúlyos betegeknél

A vénás tromboembóliás esemény (VTE) különösen gyakran lehet végzetes túlsúlyos betegeknél a szűkös kardiopulmonális tartalékok miatt. Az obes betegeknél két-háromszor gyakrabban alakul ki VTE, gyakoribb a késedelmes diagnózis és a poszttrombotikus szindróma. A posztoperatív pulmonális embóliában (PE) elvesztett betegek fele kórosan túlsúlyos, és a kóros obesitas tizenkétszeresére növeli a fatális PE kockázatát.
2016.11.22. VTE prevenció

A halál oka: sportolás

A sportot mindenki az egészséges életmóddal hozza összefüggésbe, hiszen a testmozgás és sportolás általában véve jótékony hatású a szervezet számára. Azonban a sport tud veszélyes is lenni.
2016.11.07. VTE prevenció

Kis molekulasúlyú heparin és frakcionálatlan heparin alkalmazása percután koronária intervenció során - szisztematikus áttekintés és metaanalízis

A trombolízis, a perkután koronária intervenció, a bypass-műtét és a szívátültetés utáni reperfúziós károsodás egy jól ismert jelenség. ST-elevációs infarktusban, illetve ST-eleváció nélküli akut koronária szindrómában a korai mechanikus vagy gyógyszeres reperfúzió, az aszpirinnel végzett antitrombotikus terápia, a tienopiridinek, a glikoprotein Iib/IIIa gátlói és a frakcionálatlan heparin a mortalitás csökkentésének és az infarktus megelőzésének elfogadott és elterjedten használt eszközeivé váltak.
2016.10.31. VTE prevenció

Vénás tromboembolizáció gyulladásos bélbetegségben - megelőzés és kezelés

Noha a gyulladásos bélbetegség (IBD) – vagyis a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa – alapvetően a beleket érintő krónikus betegség, számos extraintestinalis szövődménye lehet. Ezek között a vénás tromboembolizáció (VTE) különösen fontos egyrészt gyakorisága, másrészt súlyossága és mortalitása miatt. Bár számos bizonyíték támasztja alá a gyulladásos bélbetegség és a vénás tromboembolizáció közti kapcsolatot, a kockázatot sokszor alábecsülik, ami a betegre nézve veszélyes következményekkel járhat.
2016.10.25. VTE prevenció