Főoldal » Szakterületek » Védőoltások
Ki fedezte fel és írta le először a malária kórokozóját? 
Kép
 
Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A közvetlen link a cikk alján található.''Varázslatos tanösvény hazánkban, amit télen is érdemes megnézni,,+''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A NEAK oldala nagy. Őrülnék egy közvetlen linknek.''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,drgulyasnak: jelentem a kórházi főparancsnoknak : parancsmegtagadás miatt felkoncolás. Gyenge kifog...''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,Mi van, ha a beteg nem váltja ki a gyógyszert?''

Védőoltások

Néhány év alatt drámaian csökkent a fiatalkori recidiváló légúti papillomatosis gyakorisága a HPV elleni oltási program mellett

A HPV-6 és -11 okozta recidiváló légúti papillomatosis (RRP) egy ritka, de veszélyes betegség, ami az újabb HPV elleni oltóanyagok alkalmazása mellett csökkenő előfordulást mutat egy frissen publikált tanulmány alapján.

Feltöltve: 2022-12-14 | Kategória: Védőoltások

A HPV elleni oltási programok populációs hatásai

A jelen szisztematikus irodalmi áttekintésben és metaanalízisben a szerzők célja a HPV oltási programok populációs szintű hatásainak vizsgálata volt, mely során a HPV-infekciók, anogenitális szemölcsök, valamint a cervicalis intraepithelialis neoplasia 2+ stádium (CIN2+) prevalencia változását vizsgálták.

Feltöltve: 2022-09-02 | Kategória: Védőoltások

Országról országra változó miért bizonytalan a szülők egy része a HPV elleni oltással kapcsolatban

Az oltásokkal kapcsolatos általános tévhitek és álhírek a humán papillomavírusok (HPV) elleni védőoltási programok eredményeire is világszerte hatással vannak. Bár a HPV elleni védőoltások mögött már 15 év valós életbeli tapasztalat áll rendelkezésre, továbbra is kihívást jelent a bizonytalan szülők elérése és a hiedelmek leépítése. Országról országra változó viszont, hogy mi áll a szülői hezitálás vagy bizalmatlanság mögött.

Feltöltve: 2022-08-23 | Kategória: Védőoltások

Egészségnevelés és intervenció: mit gondolnak a fiatalok a HPV-ről?

A humán papillomavírus (HPV) fertőzés prevalenciája a serdülők és a fiatal felnőttek körében a legmagasabb. Egy szisztematikus irodalomkutatás arra kereste a választ, hogy a leginkább érintett korosztályok mennyire vannak tisztában a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés okozta egészségügyi kockázatokkal, és hogyan állnak a védőoltáshoz. A HPV-vel kapcsolatos tájékozottság mellett az egészségnevelés hatásait is vizsgálták.

Feltöltve: 2022-08-23 | Kategória: Védőoltások

Mennyit tud a lakosság a HPV-ről?

A Humán papillomavírus (HPV) okozta betegségek megelőzésének sikere két fő fronton dőlhet el. Az iskolai oltási program mellett a programból kimaradt gyermekek és a felnőtt lakosság felzárkóztatása is feltétele annak, hogy a védőoltások nyújtotta egészségtöbblet minél inkább valósággá váljon. A Pulzus Média Kutató a felnőtt lakosság körében vizsgálta*, hol tart jelenleg a HPV-vel kapcsolatos egészségtudatosság Magyarországon. A 18 év felettiek körében végzett felmérés kijózanító eredményekkel zárult.

Feltöltve: 2022-08-18 | Kategória: Védőoltások

Legyen beszédtéma a HPV elleni védőoltás

A szexuális egészséggel kapcsolatos témák és problémák még ma is sok helyzetben tabunak számítanak. Így van ez a gyermekek szexuális fejlődésével és egészségével kapcsolatban is. Ezért a 12 éves gyermekek szüleinek támogatásra, tabudöntögető párbeszédre is szükségük lehet ahhoz, hogy időben döntést hozzanak a HPV elleni védőoltás igényléséről.

Feltöltve: 2022-08-15 | Kategória: Védőoltások

Európai HPV térkép: hol tartanak ma a prevenciós programok?

Az Európai Rákszervezet HPV fókuszú alhálózata átfogó jelentést adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójába tartozó 53 országának (WHO EURO) HPV fertőzöttségéről és különböző prevenciós intézkedések aktuális helyzetéről. A jelentés kiemeli azt is, hogy a HPV okozta daganatok egy jelentős hányada a férfiakat érint.

Feltöltve: 2022-08-12 | Kategória: Védőoltások

A meddőség és a HPV fertőzés közti összefüggések nyomában

A HPV fertőzések termékenységre gyakorolt hatásai kevéssé ismertek. Egy átfogó szakirodalmi kutatás 1997 és 2021 között keletkezett orvosi bizonyítékok feldolgozásával kereste egyes meddőségi állapotok és a HPV közti lehetséges összefüggéseket. Apai oldalon nagyobb lehet a baj, mint gondolnánk.

Feltöltve: 2022-08-05 | Kategória: Védőoltások

Hátrányból indult a nem-semleges oltás: a hamis biztonságérzet és a tabutémák képezhetik a fő akadályt

Az iskoláskorú fiúk és a fiatal férfiak HPV elleni védőoltása egyre több országban válik általános gyakorlattá a magas kockázatú HPV törzsek okozta daganatos betegségek megelőzésében. A nem-semleges – fiúkat és lányokat egyaránt bevonó – oltási programok sikerét azonban még számos tényező korlátozza. Szakmai oldalon fel kell ismerni, és el kell hárítani ezeket az akadályokat.

Feltöltve: 2022-08-01 | Kategória: Védőoltások

Minden tizedik nő aktívan HPV-fertőzött Magyarországon

A Komplex Népegészségügyi Szűrések égisze alatt hiánypótló országos vizsgálat térképezte fel a magas kockázatú HPV törzsek prevalenciáját a 25-65 éves magyar nők körében.

Feltöltve: 2022-07-26 | Kategória: Védőoltások

Ritkasággá válik a genitális szemölcs diagnózisa Ausztráliában

Ausztrália az elsők közt indított oltási kampányt a humán paplillomavírusok okozta betegségekkel szemben. A nemzeti oltóprogram már az elmúlt évek eredményei alapján is jelentős egészségnyereséghez vezetett. A nemi szemölcsök gyakorisága például általánosan közel 50-60%-kal csökkent. A fiatalabb, iskolai oltási kampányban résztvevő korcsoportokban pedig ennél is nagyobb, 70-80%-os csökkenés látható. Az ausztrál siker egyik titka a nem-semleges (univerzális) oltás korai bevezetése lehet.

Feltöltve: 2022-07-19 | Kategória: Védőoltások

A nemzeti HPV elleni oltóprogram hatásai Angliában a méhnyakrák és a rákmegelőző állapot gyakoriságára

Az Egyesült Királyságban több, mint 10 éve zajlik a nemzeti oltóprogram a méhnyakrákot és egyéb megbetegedéseket is okozó HPV-fertőzés ellen. Egy friss publikáció a kampányoltás korai hatásait vizsgálta a méhnyakrák és a cervikális diszplázia súlyos formájának (CIN3) incidenciája alapján. A kohorszvizsgálatban három különböző oltottsági státuszú csoport és az oltatlan csoport eredményeit hasonlították össze. A vizsgálati modell összesen 13,7 millió évnyi utánkövetés adatait foglalta magába.

Feltöltve: 2021-11-25 | Kategória: Védőoltások

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld