Főoldal » Szakterületek » Háziorvostan
Kik gyakoroltak évszázadokon keresztül bőrgyógyászati tevékenységet?
Kép
 
Erőteljesen emelkedik a szennyvíz koronavírus koncentrációja,,[email protected]''Ime a szabályok a közelgő ünnepnapokra,,Ha az érdekek úgy kívánják nincs jarvany''Fontos figyelmeztetést adott ki az orvosi kamara,,https://informatialibera.ro/hu/amit-oly-reg-varunk-az-orban-viktor-vezette-magyarorszagi-kormany-te...''Több százan vetkőztek meztelenre az izraeli sivatagban,,Levetkőzhetnek akárhányan, a Föld százmillió éves életciklusa attól még nem fog megváltozni.''Egy háziorvos tapasztalatai Covid-19 idején,,[email protected] com''

Háziorvostan

Az orális fogamzásgátlók és a hirtelen halál rizikója? 1. rész

Úgy tűnik, hogy a jelenleg használatos orális fogamzásgátlók (OC) általánosságban nem rontják a hirtelen szívhalál (’sudden cardiac death’; SCD) kockázatát a kongenitalis hosszú QT-szindrómában (’long-QT syndrome’; LQTS) szenvedő nők esetében, azonban a potenciális kockázat OC típusonként változik, mivel azok különböző hormonokat különböző dózisokban tartalmaznak. Az sem ismeretes teljes egészében, hogy vajon a béta-blokkolók, amiket sok LQTS-ben szenvedő nő szed, csökkenthetik-e ezt a fajta kockázatot.

Feltöltve: 2021-10-27 | Kategória: Háziorvostan

Nanotechnológia alkalmazása terhességben

Egy, a ’NanoVelcro’ chip technológián alapuló új vérvizsgálat már az első trimeszterben képes detektálni a placenta accreta-t, - állítják a kutatók.

Feltöltve: 2021-10-26 | Kategória: Háziorvostan

A fájdalomcsillapítók mellékhatásprofilja – mire figyeljünk az alkalmazáskor?

A fájdalomcsillapítók alkalmazása során fokozott figyelmet kell fordítani pontos adagolásra. Az előny és kockázat ésszerű mérlegelését követően egyénre szabottan kell kiválasztani a megfelelő készítményt. A fájdalomcsillapító gyógyszerek és terápiás lehetőségek választásában az elsődleges cél az akut fájdalom mihamarabbi és adekvát kezelése, ezért különösen fontos, hogy milyen dózisban, milyen rendszerességgel és mennyi időn keresztül alkalmazzuk azokat.

Feltöltve: 2021-10-25 | Kategória: Háziorvostan

Élővírus vakcináció biológiai terápia mellett?

Egy klinikai vizsgálat arra enged következtetni, hogy azok az 50 éves és ennél idősebb felnőttek, akik számos gyulladásos betegség kezelésére tumor nekrózis faktor alfa gátló (TNF-α-gátló) gyógyszereket alkalmaznak, hatékony védelemben részesülhetnek az övsömörrel szemben egy élő vírust tartalmazó varicella zoster vakcina által.

Feltöltve: 2021-10-25 | Kategória: Háziorvostan

Isoprinosine®: kettős hatással a felső légúti vírusfertőzések ellen

A jelenlegi járvány időszakban kiemelt jelentőségű a felső légúti vírusfertőzések gyors és hatékony kezelése, hiszen légúti tünetek esetén mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek a teljes lezárás után is otthon kell maradniuk. Ezekben az esetekben nem mindegy, hogy meddig tart a hiányzás az iskolából, a munkahelyről.

Feltöltve: 2021-10-25 | Kategória: Háziorvostan

Újabb adatok: terhesség és COVID-19. 1. rész

A CDC sürgetőileg hívta fel a figyelmet a terhesek koronavírus elleni védőoltására. 2021. szeptemberig az USA-ban 125000 terhesnél igazolódott a COVID-19, akik közül 22000 fertőzött került kórházba és 161 terhes hunyt el. A kórházba került terhesek 97%-a nem volt beoltva.

Feltöltve: 2021-10-22 | Kategória: Háziorvostan

Egyre több reumatológiai beteg használ orvosi marihuánát: felkészültünk erre? 2. rész

Az utóbbi években a marihuána legalizálása felé irányuló tendencia volt megfigyelhető az USA-ban. 2021 májusáig 36 tagállam és négy társult ország engedélyezte az orvosi marihuána alkalmazását.

Feltöltve: 2021-10-20 | Kategória: Háziorvostan

Háromezer forint. Sok vagy kevés?

Az antihisztaminok méltán tartoznak a legbiztonságosabb gyógyszerek csoportjába. Használatuk évtizedek óta jelent enyhülést az allergiás betegségben szenvedőknek, a fejlesztéseknek köszönhetően pedig az egyre kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkező hatóanyagok is széles körben elérhetővé váltak. Ma már számos termék közül választhatunk, kérdés, hogy az árérzékenység a hatékonyabb kezelés útjába állhat-e?

Feltöltve: 2021-10-19 | Kategória: Háziorvostan

Egyre több reumatológiai beteg használ orvosi marihuánát: felkészültünk erre? 1. rész

Az utóbbi években a marihuána legalizálása felé irányuló tendencia volt megfigyelhető az USA-ban. 2021 májusáig 36 tagállam és négy társult ország engedélyezte az orvosi marihuána alkalmazását.

Feltöltve: 2021-10-19 | Kategória: Háziorvostan

Fájdalomcsillapítás praktikák: a derékfájdalom

A fájdalomcsillapítás jelentős problémakör a járóbeteg ellátás minden területén. Hatékony kezelés mellett a beteg hamarabb visszatérhet a megszokott életébe. A hatékonyságot személyre szabottan lehet elérni, ezért fontos, hogy ismerjük a fájdalomcsillapítók hatástartamát, támadáspontjait és nem utolsósorban mellékhatás-profilját. A következő összefoglaló a derékfájdalomról tár fel néhány elrettentő statisztikai adatot, és egy rövid összefoglalót nyújt a terápiás menedzseléshez.

Feltöltve: 2021-10-18 | Kategória: Háziorvostan

Egy ritka betegség könnyed felismerése a bőrgyógyászati szakrendelésen

A ritka lysosomalis tárolási betegségek közül a Fábry-kór becsült előfordulása 1:40000 és 1:117000 között van.

2 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2021-10-18 | Kategória: Háziorvostan

Hosszútávú neurológiai és pszichiátriai kimenetelek Covid-19 fertőzés után

A Covid-19 neurológiai és pszichiátriai következményeiről már beszámoltak, azonban több adatra van szükség a Covid-19 megbetegedés agyra gyakorolt hatásainak megfelelő értékeléséhez.

Feltöltve: 2021-10-18 | Kategória: Háziorvostan

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld