Főoldal » Szakterületek » Háziorvostan
Itt a felmérés, többe kerül a sok beteg, mint a jó egészségügy,,Igen. Ezért kellene a prevencióra, azaz az egészségre nevelésre koncentrálni. Talán megérne befekte...''6,42 millió a beoltottak, 4098 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 61 beteg,,bíztató, hogy egyre többen ébrednek...''Legrangosabb díjával tüntette ki Müller Cecíliát a WHO,,Nem a semmit díjazták, Nem hiába virít mellette a fősmasszer gyűrőtt zakóban. Jegyezze meg minden...''Legrangosabb díjával tüntette ki Müller Cecíliát a WHO,,Úgy látszik a semmit is jól lehet dijjazni. Remélem önmagába néz,s lepattan a színről végleg.''Legrangosabb díjával tüntette ki Müller Cecíliát a WHO,,Bravó!''

Háziorvostan

GLP-1-analóg már tablettában is

A 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő felnőttek kezelésére május óta hazánkban is rendelkezésre áll az első és ezidáig egyetlen tablettás GLP-1-receptor agonista készítmény, a RYBELSUS®. Glükagonszerű peptid-1-analóg (GLP-1-analóg) szer mostanáig csak oldatos injekciós formában létezett.

Feltöltve: 2022-12-06 | Kategória: Háziorvostan

Képviselhet hozzáadott értéket egy generikum?

„A penicillint senki sem találhatta fel, mert végtelen idők előtt a természet és egy bizonyos penész már előállította… Nem, én nem találtam fel a penicillin alapanyagát, csupán felhívtam rá az emberek figyelmét és nevet adtam neki.” (Sir Alexander Fleming)

Feltöltve: 2022-11-30 | Kategória: Háziorvostan

Óriási a COVID-19 halálozási arány csökkenésben a világon!

A COVID-19 okozta globális halálozások száma 2022. február óta csaknem 90%-kal csökkent - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője.

Feltöltve: 2022-11-28 | Kategória: Háziorvostan

A köszvényt gyakran csak a sürgősségi osztályon kezelik?

Egy egyetemi egészségügyi rendszer sürgősségi osztályán (ED) akut köszvény miatt kezelt három betegből csak körülbelül egynek volt olyan utóvizsgálata, amely ezt az állapotot kezelte, jelentette Dr. Lesley Jackson, a Birminghami Alabama Egyetemről a köszvény, a hiperurikémia és a kristályokkal kapcsolatos betegségek hálózatának (G-CAN) éves kutatási szimpóziumán.

Feltöltve: 2022-11-25 | Kategória: Háziorvostan

Konzervatív kezelés vagy dialízis?

Egyes előrehaladott vesebetegségben szenvedő egyének számára a dialízis nem biztos, hogy az állapotuk optimális kezelési stratégiája, és ezek a betegek jobban járhatnak konzervatív, nem dialitikus kezeléssel, amely az életminőségre és a tünetek ellenőrzésére összpontosít.

Feltöltve: 2022-11-22 | Kategória: Háziorvostan

A pitvarfibrilláció kérdései az alapellátásban

A Framingham Szív Tanulmány 50 évet elemzett a pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegek mortalitását vizsgálva és összehasonlítva a ritmuszavarral nem szenvedő populációval.

Feltöltve: 2022-11-21 | Kategória: Háziorvostan

10 éves a vizsgálat, ami megváltoztatta a kismamák életét

Tíz évvel ezelőtt vehették először igénybe a kismamák a kockázatmentes, non-invazív magzati genetikai tesztet a fogantatáskor kialakuló genetikai rendellenességek kimutatására. 2012-ben még csak a Down-szindróma kimutatására volt alkalmas a prenatális genetikai teszt, ma már a vizsgálatok köre kiterjed a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességekre és a magzat teljes kromoszóma-állományának vizsgálatára is.

Feltöltve: 2022-11-18 | Kategória: Háziorvostan

Befolyásolta-e a COVID járvány a csecsemők agyának fejlődését?

Összességében jó híreket tartalmaz egy nagyszabású elemzés, amely azt vizsgálta, hogy az anya COVID-19 fertőzése vagy a világjárvány idején történő szülése befolyásolhatja-e a baba agyának fejlődését.

Feltöltve: 2022-11-17 | Kategória: Háziorvostan

Stressz és szagprofil: a kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Az akut pszichológiai stresszreakcióval járó fiziológiai folyamatok olyan változásokat okoznak az emberi légzésben és verejtékben, amelyeket a kutyák 93,75%-os pontossággal képesek kimutatni egy új tanulmány szerint.

Feltöltve: 2022-11-16 | Kategória: Háziorvostan

Visszatérő húgyúti fertőzések: a profilaxis kérdése

Az érintettek számára a visszatérő húgyúti fertőzések (UTI) néha stresszesek. Sok nő számára azonban már egy tájékoztató beszélgetés a kockázati tényezőkről és a viselkedési ajánlások átadása is nagy segítséget jelenthet. Az antibiotikum-profilaxis csak akkor jöhet szóba, ha minden nem antibiotikum terápiás lehetőség már kimerült.

Feltöltve: 2022-11-15 | Kategória: Háziorvostan

Súlyos majomhimlő esetek a CDC jelentése alapján

A majomhimlő fertőzés lehet súlyos kimenetelű, beleértve az intenzív osztályos (ICU) kezelést és a halálozást, különösen előrehaladott HIV-vel vagy AIDS-el.

Feltöltve: 2022-11-14 | Kategória: Háziorvostan

A Paxlovid kölcsönhatásai: mire kell figyelni?

A nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) a korai COVID-19 tüneteket mutató, nagy kockázatú betegek számára változást hozott, de jelentős kölcsönhatásokat mutat az általánosan használt szív- és érrendszeri gyógyszerekkel, figyelmeztet egy új tanulmány.

Feltöltve: 2022-11-10 | Kategória: Háziorvostan

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld