Főoldal » Szakterületek » Háziorvostan

Mit jelent az antidótum eredetileg?

Kép
 
Kiderült, hány beoltott kapta el a fertőzést,,Ennyit fejlődhettünk volna vissza 100+ év alatt?''Operatív törzs: a teraszvendégeknek nem kötelező a maszkviselés,,Valakiknek csak el kell temetni a sok oltottat. A nem "oltakozottak" meg tesznek mindent Istenhitü...''A járvány újabb hulláma érkezhet, amivel rosszabb esetben a határainkon belül kell harcolnunk,,PELENKA OSZTÁST INGYEN MINDENKINEK!!!!!!!!!!!!! ez lenne a megoldás????? 100 éve mind t megoldód...''Remek hírek érkeztek a Covid elleni orrspray-ről,,[email protected]''Remek hírek érkeztek a Covid elleni orrspray-ről,,[email protected]''

Háziorvostan

Milyen különbségek vannak a füst és az aeroszol között?

Videósorozatunkban kutatók adnak magyarázatot a dohányzás mögött álló tudományos kérdésekre az Open Science konferencián.

Feltöltve: 2021-04-19 | Kategória: Háziorvostan

Fájdalomcsillapítás praktikák: a derékfájdalom

A fájdalomcsillapítás jelentős problémakör a járóbeteg ellátás minden területén. Hatékony kezelés mellett a beteg hamarabb visszatérhet a megszokott életébe. A hatékonyságot személyre szabottan lehet elérni, ezért fontos, hogy ismerjük a fájdalomcsillapítók hatástartamát, támadáspontjait és nem utolsósorban mellékhatás-profilját. A következő összefoglaló a derékfájdalomról tár fel néhány elrettentő statisztikai adatot, és egy rövid összefoglalót nyújt a terápiás menedzseléshez.

Feltöltve: 2021-04-19 | Kategória: Háziorvostan

A Covid-19 és az ischaemiás stroke

Egy közel 28 000, sürgősségi osztályról származó egészségügyi rekord feldolgozásával készült áttekintés megállapította, hogy a Covid-19 megbetegedéssel diagnosztizált betegek kevesebb, mint 2%-a szenvedett ischaemiás stroke-ot, de azoknál, akiknél ez előfordult, nagyobb volt a hosszú távú ápolás szükségességének kockázata a kórházi elbocsátást követően.

Feltöltve: 2021-04-19 | Kategória: Háziorvostan

Szepszis idősekben: a halálozási ráta trendelemzése

A szepszis betegségterhe globális szintű egészségügyi problémát jelent. Célunk a halálozási arány (’case fatality rate’; CFR), és a CFR előrejelző tényezőinek értékelése 2009 - 2016 között egy olasz általános kórházban kezelt, szepszisben szenvedő betegek esetében, kockázati pontszám szerint kategorizálva.

Feltöltve: 2021-04-16 | Kategória: Háziorvostan

Mi a helyes eljárás a COVID-19 vakcináció során a háziorvosi rendelőben?

A koronavírus elleni védőoltások beadásának egy része a háziorvosi rendelőkre lett kiosztva. Hogy felkészült-e egy rendelő erre a funkcióra, azt nehéz megmondani, hiszen minden rendelő adottsága más és más. Annyi bizonyos viszont, hogy tömeges oltás elvégzésére a háziorvosi rendelők Magyarországon alkalmatlanok.

Feltöltve: 2021-04-14 | Kategória: Háziorvostan

SARS-CoV-2 ellenes antitestek méhlepényen keresztüli átvitele

Az anyai eredetű antitestek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az újszülöttek immunitásában. Ha megértjük a súlyos akut respiratorikus szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2) fertőzésre adott anyai antitest-válaszok dinamikáját a terhesség alatt és az ezt követő, méhlepényen keresztüli ellenanyag-átvitelt, az tájékoztatást adhat az újszülöttek kezeléséről, valamint az anyát érintő oltási stratégiákról.

Feltöltve: 2021-04-13 | Kategória: Háziorvostan

A Covid-19 és ITO-n kezelt gyermekek. 1. rész

Csak keveset tudunk azokról a gyermekekről, akiknél olyan súlyos a Covid-19 megbetegedés lefolyása, hogy intenzív osztályos ellátást igényelnek, mivel viszonylag kevesen vannak, de az országos nyilvántartásból származó előzetes adatok elemzése azt mutatja, hogy ezek a gyermekek nagyobb valószínűséggel idősebbek, fekete bőrűek és asztmások.

Feltöltve: 2021-04-09 | Kategória: Háziorvostan

A Covid-19 kimenetelek reumás betegségben

Egy trendelemzés azt mutatja, hogy a Covid-19 megbetegedés kimenetelei a reumás- és mozgásszervi betegségekben szenvedő betegek esetében javultak a pandémia folyamán.

Feltöltve: 2021-04-07 | Kategória: Háziorvostan

Covid-19 elleni vakcina kiváltotta anafilaxiás reakció: kiket veszélyeztet?

A Covid vakcinák engedélyezése miatti ünneplésből és izgatottságból az allergiás szövődményekről szóló közelmúltbeli jelentések miatt hamar vissza kellett venni. Huszonegy igazolt anafilaxiás esetet azonosítottak a Pfizer-BioNTech által fejlesztett vakcina első 1,8 millió dózisának beadását követően. Habár ez ritkának számít, lényegesen nagyobb, mint más vakcinák alkalmazásával összefüggő kockázat (1,3/millió).

Feltöltve: 2021-04-05 | Kategória: Háziorvostan

Covid-19 és a légszennyezés: sürgős intézkedések kellenek!

Kimutatták, hogy a levegőszennyezés növeli a cardiovascularis betegségek (CVD), köztük a myocardiális infarktus és a stroke, valamint a diabetes és a légzőszervi megbetegedések kockázatát.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2021-03-30 | Kategória: Háziorvostan

Májbetegség kezelése Covid-19 időszakban: új ajánlások. 3. rész

A Covid-19 pandémia számtalan kihívást jelent a hepatológusok, a gasztroenterológusok, a transzplantációs programok, a háziorvosok, és természetesen a betegek számára. Ezekhez a frusztrációkhoz hozzáadódik az a tény, hogy a vírus májra gyakorolt hatása még nem ismert teljes mértékben.

Feltöltve: 2021-03-29 | Kategória: Háziorvostan

Béta-blokkolók és a melanoma. 2. rész

Objektív válaszról (teljes vagy részleges válasz) a kilenc beteg közül hétnél számoltak be; két betegnél jelentkezett részleges tumorválasz a 10 mg-os propranolol csoportban, két részleges válasz fordult elő a 20 mg-os csoportban, és három részleges válasz jelentkezett a 30 mg-os csoportban.

Feltöltve: 2021-03-25 | Kategória: Háziorvostan

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld