Főoldal » Szakterületek » Neurológia

Hány gyógyszerész volt az egyik legősibb magyar gyógyszerész dinasztiában?

Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

A koronavírus rugalmasabb és ellenálóbb lehet, mint korábban gondolták Második hullám: nő a nyomás, közben tűnnek el az orvosok a rendszerből Új találmány segítheti az orvosokat a vírusgyanús esetek tesztelésében HPV-oltás: jó hírt közölt Kásler Miklós Hackerek támadtak meg kórházat Németországban, tragikus vég lett Semmelweis Egészség Napok: szűrésekkel folytatódik a jubileumi év rendezvénysorozata Kétméteres robotok dolgoznak a tokiói boltokban Százmillió éves spermiumra bukkantak Kardszárnyú delfinek intéztek összehangolt támadást több tengeri jacht ellen
A Magyar Orvosi Kamara elhatárolódik a vírusszkeptikus csoportokat vezető orvosoktól,,Még valamit ajánlok a MOK figyelmébe: https://www.tips.at/nachrichten/linz/land-leute/516667-wir-h...''Orbán: az országnak működnie kell, és közben fegyelmezetten kell védekezni,,Megkérdeztem egy orvos -jogászt,: ha kivezényelnek valakit más intézménybe ,és megtagadja, az milye...''Ritka gerincbetegsége lett a nőnek, akinek beadták az oxfordi koronavírus-vakcinát,,Az oltó anyag meg van: A kísérleti szakasz most folyik! Az eredményi várjuk, hogy melyik - melyek a...''Orbán: az országnak működnie kell, és közben fegyelmezetten kell védekezni,,Mintha a svédek tavasszal hasonlóképpen gondolkodtak volna, vagy rosszul emlékszem? akkor itthon a...''Sok fertőzött marad ki a statisztikából,,Betegeim közül néhányan azért mennek magáncéghez, mert gyorsabban akarnak eredményt, mert felelőssé...''

Neurológia

A helyzetváltoztatás okozta vérnyomás eltérések összefügghetnek a demenciával?

Annak megfejtésére, hogy az orthostaticus hypotonia (OHYPO) és az ambuláns vérnyomás (BP) helyzetváltoztatásból eredő variabilitása összefüggésben áll-e a demencia előfordulásával, egy több ezres vizsgálat kereste a választ.

Feltöltve: 2020-09-16 | Kategória: Neurológia

A trigeminus neuralgia klinikai gyakorlati irányelvei (2019)

A trigeminus neuralgiában (TN) szenvedő betegek napi klinikai kezelésére vonatkozó irányelveket 2019-ben tette közzé az Európai Neurológiai Akadémia.

Feltöltve: 2020-09-14 | Kategória: Neurológia

Figyelem: kábítószer túladagolás a hirtelen szívhalál hátterében!

Egy, a kaliforniai San Francisco-i kórházon kívüli hirtelen szívmegállás (’out-of-hospital cardiac arrest’, OHCA) miatt bekövetkező halálesetekről készített átfogó, post-mortem toxikológiai vizsgálat kimutatta, hogy a halálesetek több mint egyhatoda valójában okkult kábítószer túladagolás eredményeképpen következett be. Ez azt jelenti, hogy a túladagolás halálozási aránya országos szinten lényegesen alábecsült.

Feltöltve: 2020-09-07 | Kategória: Neurológia

A migrén és a demencia szoros kapcsolata?

Egy populáció alapú kohorsz vizsgálat előzetes eredményei alátámasztják azokat a korábbi tanulmányokat, melyek szerint a migrén a középkorúak esetében kockázati tényezőt jelent a későbbi életkorban jelentkező demenciát illetően. Meghatározták azt is, hogy az aurával járó és a gyakori kórházi ellátást igénylő migrén 60 éves kor után szignifikánsan növelte a demencia rizikóját.

Feltöltve: 2020-08-06 | Kategória: Neurológia

Migrén és a jogok háziorvosi szemmel

A Nemzetközi Fejfájás Társaság (International Headache Society, IHS) konszenzus kritérium rendszere alapján a migrén az elsődleges (önálló) fejfájásbetegségek közé tartozik. Előfordulási gyakorisága a magyar lakosságban mintegy 10-17% közé tehető (megközelítően 1,6 millióan szenvednek benne) és háromszor gyakoribb nőknél, mint férfiaknál.

Feltöltve: 2020-07-17 | Kategória: Neurológia

Az agyi mikrovérzések szerepe a post-stroke demenciában

A mikrovérzések a cerebrovasculáris betegségek markerei, azonban a post-stroke demencia (PSD) előfordulásában betöltött szerepük továbbra sem egyértelmű.

Feltöltve: 2020-06-30 | Kategória: Neurológia

Telemedicina az „otthon kényelmében”

A távkonzultáció és az online vizitek megjelenése a klasszikus értelemben vett orvoslás egy új, rendkívül izgalmas fejezetét nyitja meg előttünk. A megszokottól eltérő elektronikus rendelések gyorsan a mindennapjaink szerves részévé válhatnak, ennek feltétele azonban az orvostársadalom és a betegek oktatása, felkészítése a témában.

Feltöltve: 2020-06-29 | Kategória: Neurológia

Migrén és a hormonális fogamzásgátlók

A migrén kialakulása nőknél 3-4-szer gyakoribb, mint férfiak esetén, és a panaszok megjelenése is eltérő lehet. A kutatások során kiderült, hogy nőknél gyakoribb az elsődleges fejfájás betegség kialakulása, és az első migrénes rohamot általában visszatérő rohamok követik. Ennek a megfigyelésnek a hátterében a hirtelen hormonális változások szerepét feltételezik, melyek általában a pubertás alatt vagy után alakulnak ki.

Feltöltve: 2020-06-19 | Kategória: Neurológia

COVID-19 fertőzéshez kapcsolódó akut vérzéses nekrotizáló encephalopathia

Mióta 2019 decemberében felütötte a fejét a humán populációban, a 2019-es koronavírus (COVID-19) pandémia az egész világon elterjedt. Míg a betegeknél jellemzően láz, légzési nehézség és köhögés jelentkezik, neurológiai tünetekről is beszámoltak, bár sokkal kisebb mértékben.

Feltöltve: 2020-06-09 | Kategória: Neurológia

Akut migrén: a kezelés hatékonysága

Az akut migrén kezelésének célja a fejfájásos rohamok mielőbbi megszüntetése. A kezelésben a nem gyógyszeres és a gyógyszeres terápia kombinációját érdemes előnyben részesíteni.

Feltöltve: 2020-05-21 | Kategória: Neurológia

Akut migrén, terápiás lehetőségek, ajánlások

A migrén a betegek életminőségét jelentősen befolyásoló, klinikailag hányingerrel, photo- és phonophobiával kísért, fejfájásos rohamokkal jellemezhető kórkép. Kezelésében megkülönböztetünk rohamoldó és megelőző terápiát.

Feltöltve: 2020-05-07 | Kategória: Neurológia

Van-e kapcsolat a tramadol és a csípőtáji törés rizikó között?

A csípőtáji törés kockázata az Egyesült Királyságban egy populáció alapú kohorszban nagyobb volt azoknál a betegeknél, akiket krónikus, nem daganatos fájdalom csillapítás céljából tramadollal kezeltek, mint azoknál, akik esetében más gyakran használt non-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (NSAID) alkalmaztak.

Feltöltve: 2020-04-28 | Kategória: Neurológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld