Főoldal » Szakterületek » Neurológia

Mit jelent az antidótum eredetileg?

Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Ismét felütötte a fejét Kínában a koronavírus - Már öt tartományban terjed a delta-variáns Ezeken a területeken kötelező az oltás, szeptember 1-je a határidő A fertőzöttek száma 196,5 millió, a halálos áldozatoké 4,198 millió a világon Vasárnap éjfélig meghosszabbították a hőségriadót Ritka betegségeket vizsgáló kutatási program zárult le a vidéki orvosegyetemeken Kánikulában megromolhatnak a gyógyszerek Einstein megjósolta: a fekete lyuk mögül érkező fényt láttak a tudósok Kilenc új helyszín került fel a világörökségi listára Elhalasztják a Balaton-átúszást - itt az új időpontt
Fokozatosan csökken a Pfizer vakcinájával oltottak védelme,,Ha jól értem, akkor max két egész hétig tart a hatása a csodavakcinának, amiért Karikó Katalint hős...''Ezekben a városokban fognak növekedni a koronavírusos esetszámok,,Különben teccettek hallani? A világ tudományosabb (kevésbé politikai) fele talált erre a nagyon nag...''Ezekben a városokban fognak növekedni a koronavírusos esetszámok,,A paraszti logika azt mondaná, hogy előbb van az esetszám növekedés a szennyvíz szintje fölött, és ...''A kórházban kezeltek körében megugrott az új hiperglikémiás esetek száma,,Szeroidot mennyit kaptak?''Megvannak a budapesti antitest-vizsgálat összesített adatai, kerületi eredményekkel együtt,,Tisztelt Coranaszakértő! Milyen standard értékhez viszonyították ezeket az antitest ezeket az érték...''

Neurológia

A stroke kockázat mérhető rheumatoid arthritisben?

Az emelkedett szisztémás gyulladásos válaszreakció-index (’systemic inflammatory response index’; SIRI) az ischaemiás stroke fokozott kockázatát jelezheti a rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegeknél, - számoltak be róla kínai kutatók.

Feltöltve: 2021-07-14 | Kategória: Neurológia

Új epilepszia gyógyszerek. 2. rész

A Neurológiai Akadémia 2021-es éves találkozóján az új epilepszia-gyógyszerekről adtak tájékoztatást a hallgatóság számára. Két új szájon át szedhető görcsroham elleni gyógyszer (’antiseizure drug’; ASD), a cenobamát és a fenfluramin, valamint két új intranazális rohamoldó készítmény, a diazepám és a midazolám állt.

Feltöltve: 2021-06-17 | Kategória: Neurológia

Új epilepszia gyógyszerek. 1. rész

A Neurológiai Akadémia 2021-es éves találkozóján az új epilepszia-gyógyszerekről adtak tájékoztatást a hallgatóság számára. Két új szájon át szedhető görcsroham elleni gyógyszer (’antiseizure drug’; ASD), a cenobamát és a fenfluramin, valamint két új intranazálisan alkalmazható, rohamoldó készítmény, a diazepám és a midazolám állt.

Feltöltve: 2021-06-16 | Kategória: Neurológia

Covid-19 védőoltás és Guillain-Barré szindróma? 2. rész

Nagyon körültekintő statisztikai gondolatmenet és elemzés nélkül nem engedhetjük meg, hogy elhamarkodott és tévesen megállapított asszociációk kerüljenek meghatározásra a Covid elleni védőoltást rövid időn belül követő GBS esetek előfordulását illetően.

Feltöltve: 2021-06-07 | Kategória: Neurológia

Covid-19 védőoltás és Guillain-Barré szindróma? 1. rész

Kritikus fontosságú megérteni azoknak a ritka betegségeknek az epidemiológiáját, amelyek elkerülhetetlenül és véletlenszerűen jelentkeznek a SARS-CoV-2 elleni védőoltásokat követően, de amelyekkel kapcsolatban szinte alig vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az esetek jelentős számában az oltások okoznák őket.

Feltöltve: 2021-06-07 | Kategória: Neurológia

Demencia gondozás. 1. rész

A demenciában szenvedő betegek palliatív ellátását egyre inkább az életminőség javításának, és az egyre előrehaladottabb stádiumú neurodegeneratív betegség számos fizikai és pszichológiai tünetei enyhítésének egy módjaként tartják számon. A daganatos megbetegedésekkel ellentétben azonban viszonylag kevés terminális állapotú, demenciában szenvedő beteg kap beutalót palliatív ellátásra.

Feltöltve: 2021-04-27 | Kategória: Neurológia

A Covid-19 és az ischaemiás stroke

Egy közel 28 000, sürgősségi osztályról származó egészségügyi rekord feldolgozásával készült áttekintés megállapította, hogy a Covid-19 megbetegedéssel diagnosztizált betegek kevesebb, mint 2%-a szenvedett ischaemiás stroke-ot, de azoknál, akiknél ez előfordult, nagyobb volt a hosszú távú ápolás szükségességének kockázata a kórházi elbocsátást követően.

Feltöltve: 2021-04-19 | Kategória: Neurológia

A cluster fejfájás valódi mértéke

A cluster fejfájásban szenvedő betegek kétszeres problémával állnak szemben: az orvosok nagyon gyakran nem ismerik fel a betegséget, és ez a betegség a legsúlyosabb és a legkimerítőbb a fejfájás típusok közül. Ami azt illeti, egy, a cluster fejfájásban szenvedő betegek körében készített új felmérés azt mutatta, hogy a betegek a fájdalmat rosszabbnak ítélik meg, mint a legtöbb egyéb, fájdalmas tapasztalást az életben, ideértve többek között a szülést, a vesekövek húgyutakon történő áthaladását és a pancreatitis-t.

Feltöltve: 2021-04-06 | Kategória: Neurológia

Hogyan lehet leállítani a benzodiazepin kezelést?

A lakosság körülbelül 4%-a használ benzodiazepineket, és a hosszabb időtartamú kezelés a rövid távú alkalmazásra vonatkozó klinikai ajánlások ellenére is gyakori.

Feltöltve: 2021-03-04 | Kategória: Neurológia

A dexamethasone ártalmas krónikus subduralis haematomaban. 2. rész

Egy új, randomizált vizsgálat szerint úgy tűnik, hogy a krónikus subduralis haematoma esetén általánosan alkalmazott kezelés többet árt, mint amennyit használ.

Feltöltve: 2021-02-24 | Kategória: Neurológia

A dexamethasone ártalmas krónikus subduralis haematomaban. 1. rész

Egy új, randomizált vizsgálat szerint úgy tűnik, hogy a krónikus subduralis haematoma esetén általánosan alkalmazott kezelés többet árt, mint amennyit használ.

Feltöltve: 2021-02-23 | Kategória: Neurológia

Az orvosi kannabisz alkalmazása időskori neurológiai tünetekre. 2. rész

„A vizsgálat korlátja a retrospektív kutatási dizájn volt, valamint az, hogy a vizsgálat a tünetek enyhülése szempontjából a betegek önbevallására hagyatkozott. További randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatokra van szükség, - mondta Dr. Mechtler.

Feltöltve: 2021-02-11 | Kategória: Neurológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld