Főoldal » Szakterületek » Neurológia
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Amerikában már az öt év felettieknek is jön a kétkomponensű Covid-oltás 5 tudnivaló az ehrlichiosisról és az anaplazmózisról Statinterápia és az izmok Kutatásra 943 milliót nyert a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium Nem a beteg dönti el, hogy MR- vagy CT-berendezéssel vizsgálják! MOK: Most már muszáj beavatkozni, mert látványosan romlik az ellátás hozzáférhetősége Léteznek csodaszerek másnaposság ellen Állatvédő alapítványt hoz létre a kormány Hasznos tápanyagok a mentális jólétért
MOK: Most már muszáj beavatkozni, mert látványosan romlik az ellátás hozzáférhetősége,,A kormány folyamatosan hazudik.''MOK: Most már muszáj beavatkozni, mert látványosan romlik az ellátás hozzáférhetősége,,Országos Kórházi Főigazgatóság. Hazudtok.''Enyhe csökkenést mutat a szennyvíz koronavírus koncentrációja,,Megoldom a rejtvenyt: 20 helyen emelkedett -tehat a szeptemberi iskola es ovoda kezdessel terjed a...''Az Amerikai Hematológiai Társaság irányelvei a COVID-19-ben alkalmazott antikoagulálásról,,Ez egy olyannrtegség, hogy antikoag. profilaxist kell! Addig amíg a DDimer nem normalizálódik.!!!!''Csak azok kaphatnak az omikron-variánsra fejlesztett vakcinából, akiknek még nincs negyedik oltásuk,,A 3. emlekeztető oltasról szeretnénk hallani/olvasni, amely a jelenleg elterjedt koronavírus-mutáns...''

Neurológia

Statinterápia és az izmok

A statinterápia hatékony az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében, és széles körben írják fel, de továbbra is fennállnak olyan aggodalmak, hogy a statinterápia gyakran okozhat izomfájdalmat vagy izomgyengeséget.

Feltöltve: 2022-09-29 | Kategória: Neurológia

Biomarkerek COVID-19 neurológiai szövődményeire?

SAN DIEGO - Az akut COVID-19 fertőzésből való felépülés után is egyes betegeknél elhúzódó vagy akár hosszú távú tünetek jelentkeznek, amelyek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Ezen tünetek közül néhány neurológiai jellegű: fejfájás, agyi köd, kognitív zavar, íz- vagy szaglásvesztés, agyi érrendszeri szövődmények, például stroke.

Feltöltve: 2022-08-25 | Kategória: Neurológia

Övsömör és demencia?

Az övsömört a varicella zoster vírus reaktiválódása okozza. A zoster vírus hozzájárulhat a demencia kialakulásához neuroinflammáció, agyi vaszkulopátia vagy közvetlen idegi károsodás révén, az epidemiológiai bizonyítékok azonban korlátozottak.

Feltöltve: 2022-06-29 | Kategória: Neurológia

Mi van a cerebrospinalis folyadékban Covid-19 során?

A Covid-19 megbetegedés esetében gyakoriak a neurológiai tünetek, a központi idegrendszer (CNS) patogenezise azonban nem egyértelmű, és a vírus RNS-e ritkán detektálható a cerebrospinális folyadékban (CSF; liquor).

Feltöltve: 2022-06-23 | Kategória: Neurológia

Az öngyilkosság biomarkere?

Az öngyilkosságok száma évi több mint 48 000 halálesetre emelkedett az Egyesült Államokban. A major depressziós zavar (’major depressive disorder’; MDD) a leggyakrabban előforduló diagnózis az öngyilkosságok esetében, és az öngyilkosság kockázatának leginkább kitett személyek azonosítása sürgető kihívás.

Feltöltve: 2022-06-16 | Kategória: Neurológia

Boldog szív szindróma: a pozitív életesemények által kiváltott Takotsubo szindróma gyakorisága, jellemzői és kimenetele

Egy multicentrikus regiszter (GEIST: ’GErman-Italian-Spanish Takotsubo’; német-olasz-spanyol Takotsubo) adatai alapján elemezte egy munkacsoport a pozitív érzelmi stresszorok előfordulásának gyakoriságát, klinikai jellegzetességeit és prognosztikai jelentőségét.

Feltöltve: 2022-06-01 | Kategória: Neurológia

Stroke kimenetelek SLE-ben

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) egy több szervrendszert érintő autoimmun betegség, amelynek megjelenési formája és klinikai manifesztációja változatos. Korábbi kutatások megállapították, hogy az SLE-s betegek esetében magasabb a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke előfordulásának kockázata.

Feltöltve: 2022-05-17 | Kategória: Neurológia

A Guillain-Barré-szindróma és a daganatok?

Az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) legfrissebb tanulmánya szerint azoknál az embereknél, akiknél bizonyos típusú daganatos megbetegedések fordulnak elő, megnőhet az újonnan kialakuló Guillain-Barré-szindróma kockázata.

Feltöltve: 2022-04-13 | Kategória: Neurológia

Új prognosztikai marker a stroke vonatkozásában?

Az agyszövet ischaemiás stroke során kialakuló másodlagos károsodása az agyszöveti oedema, gyulladás vagy neuronális károsodás következményeként jelentkezhet, ami a szérum aminosav metabolit-szintjeinek változását eredményezi.

Feltöltve: 2022-03-23 | Kategória: Neurológia

AZ EBV és a sclerosis multiplex kapcsolata?

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer krónikus gyulladásos demyelinizációs betegsége, melynek etiológiája ismeretlen.

Feltöltve: 2022-03-17 | Kategória: Neurológia

Új inszomnia gyógyszer került forgalomba

Az FDA engedélyezte a kettős hatású orexin receptor antagonista (DORA); a daridorexant (Quviviq) alkalmazását inszomnia kezelésére felnőttek esetében, - jelentette be a gyógyszer gyártója, az Idorsia.

Feltöltve: 2022-02-23 | Kategória: Neurológia

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések

Gondolta volna...?

Feltöltve: 2022-02-16 | Kategória: Neurológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld