Főoldal » Szakterületek » Neurológia
Miért nem operáltak a sebészek kezdetben Magyarországon?
Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

A direkt orális antikoagulánsok hogy teljesítenek antifoszfolipid szindrómában? Továbbra is csökken a szennyvíz koronavírus koncentrációja Hogyan hat a SARS-CoV-2 más légúti betegségekre? Megkezdődött a járványban dolgozó egészségügyiek munkabérelszámolása Csaknem 24 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten Nyomásgyakorlási eszközök bevetésére készül az orvosi kamara Metrórelikviákra és buszokra is lehet licitálni a BKV weboldalán A vakond lett az év emlőse Kiderült miért okoz függőséget a csokoládé, de van kiút
Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A közvetlen link a cikk alján található.''Varázslatos tanösvény hazánkban, amit télen is érdemes megnézni,,+''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A NEAK oldala nagy. Őrülnék egy közvetlen linknek.''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,drgulyasnak: jelentem a kórházi főparancsnoknak : parancsmegtagadás miatt felkoncolás. Gyenge kifog...''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,Mi van, ha a beteg nem váltja ki a gyógyszert?''

Neurológia

A direkt orális antikoagulánsok hogy teljesítenek antifoszfolipid szindrómában?

A direkt orális antikoagulánsok (DOAC) hatékonysága és biztonságossága a trombotikus antifoszfolipid szindrómában szenvedő betegek esetében továbbra is ellentmondásos.

Feltöltve: 2023-01-27 | Kategória: Neurológia

Nem is olyan magas a stroke előfordulása COVID-19-ben?

A COVID-19-et gyakran társították a thrombotikus szövődmények fokozott kockázatával. A stroke megnövekedett valószínűségéről is beszámoltak, bár ennek valódi előfordulása a COVID-19-es betegeknél jelenleg nem ismert.

Feltöltve: 2023-01-03 | Kategória: Neurológia

Új áttörés az epilepszia kezelésében?

A temporális lebeny epilepszia (TLE) világszerte az epilepszia egyik leggyakoribb típusa. Bár rendelkezésre állnak tüneti gyógyszerek, a TLE-betegek egyharmada nem reagál a jelenlegi kezelésre, ezért égető szükség van új gyógyszercélpontokra. A City University of Hong Kong (CityU) idegkutatója által vezetett kutatócsoport a közelmúltban azonosított és fejlesztett ki egy új, potenciális gyógyszert, amely a neuroinflammáció elfojtása révén hatékonyan kezelheti a TLE-t.

Feltöltve: 2022-12-27 | Kategória: Neurológia

Akut pitvarfibrilláció – stroke - halálozás

A pitvarfibrillációban (AF) szenvedő betegeknél magasabb az ischaemiás stroke kockázata. Az azonban még mindig nem ismert, hogy a sürgősségi osztályon lévő betegek esetében az akut pitvarfibrilláció (AAF) befolyásolhatja-e az akut ischaemiás stroke (AIS) kimenetelét.

Feltöltve: 2022-12-26 | Kategória: Neurológia

Mi van az Alzheimer-kór előtt?

Egy új tanulmány alátámasztja azt a hipotézist, hogy az amiloid és a tau szintjének változásai már évekkel az Alzheimer-kór (AD) klinikai tüneteinek megjelenése előtt bekövetkeznek.

Feltöltve: 2022-12-22 | Kategória: Neurológia

Vérszegénység és subarachnoidealis vérzés

A vérszegénység gyakori, kezelhető állapot aneurizmás subarachnoidealis vérzésben (SAH) szenvedő betegeknél, és ami rossz kimenetelű betegséggel hozható összefüggésbe.

Feltöltve: 2022-12-13 | Kategória: Neurológia

Befolyásolta-e a COVID járvány a csecsemők agyának fejlődését?

Összességében jó híreket tartalmaz egy nagyszabású elemzés, amely azt vizsgálta, hogy az anya COVID-19 fertőzése vagy a világjárvány idején történő szülése befolyásolhatja-e a baba agyának fejlődését.

Feltöltve: 2022-11-17 | Kategória: Neurológia

Ritka betegségek kezelésének értékelése valós kezelések során gyűjthető adatokkal (Real World Data)

Egyes ritka genetikai betegségek kezelése a közelmúlt új, különleges, géntechnológiai eljárásainak kifejlesztésével vált elérhetővé és egyáltalán lehetségessé. Azonban sok betegnek, illetve hozzátartozónak (csecsemő-, vagy kisgyermekkorban a szülőknek) nagy kérdés kezdetben: szabad-e, vállalható-e egy ennyire új technológiát alkalmazó kezelés alkalmazása, nem okoz-e több kárt, mint hasznot?

Feltöltve: 2022-11-01 | Kategória: Neurológia

Statinterápia és az izmok

A statinterápia hatékony az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében, és széles körben írják fel, de továbbra is fennállnak olyan aggodalmak, hogy a statinterápia gyakran okozhat izomfájdalmat vagy izomgyengeséget.

Feltöltve: 2022-09-29 | Kategória: Neurológia

Biomarkerek COVID-19 neurológiai szövődményeire?

SAN DIEGO - Az akut COVID-19 fertőzésből való felépülés után is egyes betegeknél elhúzódó vagy akár hosszú távú tünetek jelentkeznek, amelyek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Ezen tünetek közül néhány neurológiai jellegű: fejfájás, agyi köd, kognitív zavar, íz- vagy szaglásvesztés, agyi érrendszeri szövődmények, például stroke.

Feltöltve: 2022-08-25 | Kategória: Neurológia

Övsömör és demencia?

Az övsömört a varicella zoster vírus reaktiválódása okozza. A zoster vírus hozzájárulhat a demencia kialakulásához neuroinflammáció, agyi vaszkulopátia vagy közvetlen idegi károsodás révén, az epidemiológiai bizonyítékok azonban korlátozottak.

Feltöltve: 2022-06-29 | Kategória: Neurológia

Mi van a cerebrospinalis folyadékban Covid-19 során?

A Covid-19 megbetegedés esetében gyakoriak a neurológiai tünetek, a központi idegrendszer (CNS) patogenezise azonban nem egyértelmű, és a vírus RNS-e ritkán detektálható a cerebrospinális folyadékban (CSF; liquor).

Feltöltve: 2022-06-23 | Kategória: Neurológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld