Főoldal » Szakterületek » Neurológia
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Félő, hogy nem lesz meg év közepére a világszintű nyájimmunitás Az influenzaoltás védhet a koronavírus ellen is Elégtelen pajzsmirigyhormon-pótlás és kórházi kimenetel Jobb kezekben lehet Pintér Sándornál az egészségügy, mint Káslernél volt Megfejtették a hirtelen csecsemőhalál szindróma okát? A nőket és a cukorbetegeket veszélyezteti a befagyott váll szindróma Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája Betegségre is utalhat ha semmit sem tudunk kidobni Európa első gluténjelző segítőkutyája magyar
A vakcinák biztonságosak az állapotos nők számára, sőt csökkentik a halvaszülés kockázatát,,https://rumble.com/v14ybqt-drs-malone-mccullough-yeadon-s-cole-a-vakcinkrl-s-a-kormny-zsarnoksgrl.h...''Mesés kastélyparkok Magyarországon,,[email protected]''Koronavírus: egyre több oltott hal meg az Egyesült Államokban,,Hányszor oltottak?''6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg,,SŐŐŐŐŐT, már Fritz Tamás is felébredt, és már ő maga is ébresztget: https://magyarnemzet.hu/veleme...''6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg,,Látva a számokat, úgy tűnik, hogy kezd ébredezni a nemzet már a második kísérleti oltás után...''

Neurológia

Stroke kimenetelek SLE-ben

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) egy több szervrendszert érintő autoimmun betegség, amelynek megjelenési formája és klinikai manifesztációja változatos. Korábbi kutatások megállapították, hogy az SLE-s betegek esetében magasabb a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke előfordulásának kockázata.

Feltöltve: 2022-05-17 | Kategória: Neurológia

A Guillain-Barré-szindróma és a daganatok?

Az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) legfrissebb tanulmánya szerint azoknál az embereknél, akiknél bizonyos típusú daganatos megbetegedések fordulnak elő, megnőhet az újonnan kialakuló Guillain-Barré-szindróma kockázata.

Feltöltve: 2022-04-13 | Kategória: Neurológia

Új prognosztikai marker a stroke vonatkozásában?

Az agyszövet ischaemiás stroke során kialakuló másodlagos károsodása az agyszöveti oedema, gyulladás vagy neuronális károsodás következményeként jelentkezhet, ami a szérum aminosav metabolit-szintjeinek változását eredményezi.

Feltöltve: 2022-03-23 | Kategória: Neurológia

AZ EBV és a sclerosis multiplex kapcsolata?

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer krónikus gyulladásos demyelinizációs betegsége, melynek etiológiája ismeretlen.

Feltöltve: 2022-03-17 | Kategória: Neurológia

Új inszomnia gyógyszer került forgalomba

Az FDA engedélyezte a kettős hatású orexin receptor antagonista (DORA); a daridorexant (Quviviq) alkalmazását inszomnia kezelésére felnőttek esetében, - jelentette be a gyógyszer gyártója, az Idorsia.

Feltöltve: 2022-02-23 | Kategória: Neurológia

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések

Gondolta volna...?

Feltöltve: 2022-02-16 | Kategória: Neurológia

Újabb evidenciák: Tau-fehérjék és Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór (AD) esetén előforduló metabolikus agyi változások átfogó referencia-térképe erőteljes evidenciával szolgál a bioenergetikai útvonalak, a koleszterin-anyagcsere, a neuroinflammáció, az ozmoreguláció és más útvonalak módosulásait illetően, - tárták fel egy nagyméretű, multicentrikus vizsgálat eredményei.

Feltöltve: 2022-02-08 | Kategória: Neurológia

Alvászavarok és a daganat

Úgy tűnik, hogy az alvási apnoe és az alvászavarok egyéb típusai nagyobb mértékben növelik az egyes daganattípusok, különösen a prosztatarák kockázatát, mint mások. Az összesített kockázat azonban nagyon változó lehet, és néhány alvásproblémáról kiderült, hogy a daganatos megbetegedés és a daganatos megbetegedéshez kapcsolódó halálozás alacsonyabb kockázatával állt összefüggésben, - derült ki egy cardiovascularis megbetegedésben szenvedő betegek részvételével készített nagyméretű, megfigyeléses kohorsz-vizsgálat elemzéséből.

Feltöltve: 2022-01-31 | Kategória: Neurológia

Van kapcsolat a kávé - és teafogyasztás és a stroke és a demencia között?

Korábbi vizsgálatok már megállapították a kávé és a tea szerepét a stroke és a demencia kialakulását illetően. Keveset tudunk azonban a kávé és a tea kombinációja, illetve a stroke, a demencia és a post-stroke demencia rizikója közötti összefüggésről. Következésképpen célkitűzésünk az volt, hogy megvizsgáljuk a kávé és a teafogyasztás összefüggéseit a stroke és a demencia kialakulásának kockázatával, külön-külön nézve és együttesen is.

Feltöltve: 2022-01-14 | Kategória: Neurológia

Hatékony lehet az őssejt-transzplantáció sclerosis multiplexben? 2. rész

Egy új olasz vizsgálat arra enged következtetni, hogy az aktív, másodlagosan progresszív sclerosis multiplex (SM) kezelésére alkalmazott autológ hemopoetikus őssejt transzplantáció (AHSCT) jobb kimenetelekkel járt együtt, mint más immunterápiák.

Feltöltve: 2022-01-07 | Kategória: Neurológia

Hatékony lehet az őssejt-transzplantáció sclerosis multiplexben? 1. rész

Egy új olasz vizsgálat arra enged következtetni, hogy az aktív, másodlagosan progresszív sclerosis multiplex (SM) kezelésére alkalmazott autológ hemopoetikus őssejt transzplantáció (AHSCT) jobb kimenetelekkel járt együtt, mint más immunterápiák.

Feltöltve: 2022-01-06 | Kategória: Neurológia

Árthat-e hosszútávon az opioid-túladagolás? 1. rész

Az opioid-túladagolás rendszerint nem halálos kimenetelű, azonban számos vizsgálat összegző eredménye arra enged következtetni, hogy mindez hosszú távú hatást gyakorolhat a kognitív funkciókra, valószínűsíthetően a légzésdepresszióból eredő hypoxia következtében.

Feltöltve: 2021-11-22 | Kategória: Neurológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld