Főoldal » Szakterületek » Pszichiátria

Mire használtak először etanolt?

Kép
 
Füstbe ment egészség
Füstbe ment egészség

A statisztika szerint a világon egymilliárd ember dohányzik, azaz a Föld lakosságának több mint 13,5%-a. A dohányzás egészségügyi és gazdasági következményei világszerte riasztóak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kiadta a COVID-19 megelőzésének és terápiájának kézikönyvét,,Miért nem irják meg,hogy hol lehet kapni ?''Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kiadta a COVID-19 megelőzésének és terápiájának kézikönyvét,,Ma beszéltem 2 patikavezetővel,nincs ingyen szájmaszk ha van akkor az már 30 forint helyett 500 for...''Visszakozik a kormány az alapellátás teljes felforgatásától?,,Mindenki maradjon otthon, a BETEGEK KÜLÖNÖSEN! Telefonon keressék családorvosukat annak rendelési i...''Visszakozik a kormány az alapellátás teljes felforgatásától?,,Nem kell leguti központ,a fertõzés melegágya.''Miért jobb a szappan a koronavírus ellen mint a hipó?,,Jobb a szappan, mint a hypo!''

Pszichiátria

Végrendeleti akarat és Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, míg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már elvégezni.

Feltöltve: 2020-03-25 | Kategória: Pszichiátria

Munkahely okozta depresszió, mint kártérítési alap

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a világ népességének 4,4%-a (több mint 300 millió ember) küzdött depresszióval. Ez 18 százalékos növekedést jelent egy évtized alatt. A depresszió nemcsak a magánéletben, hanem a munkában is komoly gondot jelent.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2020-03-18 | Kategória: Pszichiátria

Bariátriai sebészeti beavatkozás és mentális egészség

Svéd kutatók elmondása alapján a súlyos obesitas miatt bariátriai műtéten átesett fiatalok nem tapasztaltak jobb mentális egészségi állapotot öt évvel a beavatkozást követően, és valójában bizonyos mértékben rosszabb állapotban voltak, mint azok a társaik, akik esetében nem került sor beavatkozásra.

Feltöltve: 2020-03-17 | Kategória: Pszichiátria

Gyógyszer-mellékhatás?

Mentális betegséggel küzdők jelentős hányada érzi úgy, hogy állapota valamilyen külső hatás következménye. Jelen jogeset felperesét schizophrenia psychosis betegséggel diagnosztizálták azonban cselekvőképessége nem korlátozott, így vélt kártérítési igényét jogosult akár bíróság előtt is érvényesíteni.

Feltöltve: 2020-03-11 | Kategória: Pszichiátria

Bipoláris beteg személyiségi jogainak megsértése sürgősségi gyógykezelés elrendelésével

A sürgősségi gyógykezelés elrendelésének feltételeit az egészségügyről szóló törvény szabályozza. Ha a pszichiátriai beteg közvetlen veszélyeztető magatartást tanúsít, és ez csak azonnali pszichiátriai intézeti gyógykezelésbe vétellel hárítható el, az észlelő orvos közvetlenül intézkedik a beteg megfelelő pszichiátriai intézetbe szállításáról. A beteg beszállításánál szükség esetén a rendőrség közreműködik.

Feltöltve: 2020-03-04 | Kategória: Pszichiátria

Egy ígéretes új agyi fehérje szerepe a krónikus fájdalomban

Egy friss kutatás alapján az RGS4 elnevezésű protein (G-protein 4-es jelátviteli szabályozója; „Regulator of G protein signaling 4”) prominens szereppel bír a hosszan tartó fájdalom állapotok fenntartásában, és egy új, ígéretes célpontul szolgálhat annak kezelésében.

Feltöltve: 2020-03-02 | Kategória: Pszichiátria

Pszichiátriai betegség és terhesség alatti fertőzések ?

Koppenhágai kutatók egereken végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy az anya fertőzései hogyan okoznak zavart az agy őssejtjeinek, prekurzor sejtjeinek, valamint idegsejtjeinek fejlődési folyamatában. Az új kutatást a ’Molecular Psychiatry’ tudományos folyóirat publikálta.

Feltöltve: 2020-02-26 | Kategória: Pszichiátria

Az alvászavar, mint a kognitív károsodás motorja

A pszichiátriai betegséghez gyakran társulnak alvászavarok és a kognitív funkciók zavarai is. Ezek akár közvetlenül is felelőssé tehetők azért, hogy a betegek társas kapcsolatai és életminősége romlik. Jelen cikkünk egy olyan kutatás összefoglalója, ami az alvászavarok különböző fajtáit a kognitív funkciózavarok függvényében vizsgálja szkizofréniában és bipoláris betegségben.

Feltöltve: 2020-02-26 | Kategória: Pszichiátria

Delirium tremens és myocardiális infarktus?

A delirium tremens az alkoholmegvonásos szindróma súlyos formája. Kevés szakirodalmi adat lelhető fel alkohol megvonás alatt kialakuló akut koronária eseményről. Egy a mögöttes folyamatokra vonatkozó elfogadott feltételezés a hiperadrenerg állapotra összpontosít, ami coronaria vasospasmushoz és megnövekedett myocardiális oxigénigényhez vezet.

Feltöltve: 2020-02-25 | Kategória: Pszichiátria

Depresszív és szorongásos tünetek szűrése kardiológiai osztályon

A kardialis megbetegedésekkel gyakran társuló depresszió és szorongás előre vetíti a kedvezőtlenebb diagnózist, a fokozott mortalitást és a nem megfelelő terápiahűséget. A depresszív és szorongásos tünetek szűrésére léteznek országos és nemzetközi iránymutatások.

Feltöltve: 2020-02-19 | Kategória: Pszichiátria

Amit tudni illik a szkizofréniáról, és egy kicsit több!

A félreértett mentális betegségek körében a szkizofrénia foglalja el az egyik legelőkelőbb helyet. Míg a betegséget általánosan a gondolkodás zavara, szokatlan viselkedés és a valóság megítélésének zavara jellemzi, addig olyan tévhitek uralkodnak, amik a tudathasadást kettős személyiséggel és erőszakos bűncselekményekkel azonosítják.

Feltöltve: 2020-02-12 | Kategória: Pszichiátria

Új, felülvizsgált ajánlás a schizophrenia ellátására

A schizophrenia jelentős személyes és társas problémákat okozó mentális kórkép. Társadalmi-gazdasági szempontból valamennyi betegség közül a legköltségesebbnek számító betegség gyakori recidívákkal jár, ami a betegek körében fokozott mortalitást eredményez. Mindezen túl, a betegeket a mindennapi életben, sőt olykor még a kezelés során is gyakran megbélyegzik.

Feltöltve: 2020-02-05 | Kategória: Pszichiátria

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld