Főoldal » Szakterületek » Reumatológia

Mi az Usher szindróma?

Kép
 
A dohányfüstbe ment terv,,m''4512 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 92 beteg,,36 345-en már gyógyultak. Ők már veszély nélkül látogathatnák a betegeket. Se el nem kapnák, se ne...''Mitől lesz valaki vírus-szuperterjesztő?,,Ez ami itt leirasra kerult, nem adequat valasz a cimben feltett kerdesre. Egy szuperterjeszto a ler...''4512 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 92 beteg,,Elnézést a hülye viccért!...A katonák azért vannak, hogy a koronrvírust lelőjék!''Orbán Viktor: nyílt köztereken is jön a kötelező maszkviselés,,Az orvosi kamarát már nem is hívják az egyeztetésre! Szégyen, förtelmes, megalázó, sokatmondó. Ja h...''

Reumatológia

D-vitamin szerepe a Covid-19 fertőzésekben

A tanulmány célja a 25-hydroxyvitamin-D szérumszintek (D3Vit), és nemkívánatos klinikai kimenetelekre gyakorolt hatása, valamint az immunfunkciók és a SARS-CoV-2 fertőzés miatti mortalitás paraméterei közötti összefüggés vizsgálata. A tanulmányban 235 fő Covid- 19 fertőzött beteg kórházi adatai kerültek elemzésre.

Feltöltve: 2020-11-03 | Kategória: Reumatológia

Képes-e javítani a D-vitamin a hangulatot?

Egy nagyméretű randomizált kontrollált vizsgálat eredményei nem támasztják alá a D3 vitamin pótlás kizárólag a depresszió megelőzése céljából történő alkalmazását a felnőttek esetében.

Feltöltve: 2020-10-23 | Kategória: Reumatológia

Belimumab alkalmazása gyermekkori lupusban. 1. rész

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) egy olyan autoimmun betegség, ami szignifikánsan gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, valamint afro-amerikaiaknál és latin-amerikaiaknál. Habár a gyermekkorban kialakuló SLE ritka (éves incidenciája 0.3-0.9 / 100 000 gyermek), ez rendszerint sokkal aktívabb, mint a felnőttkorban kialakuló lupus, főként abban a tekintetben, milyen mértékben érinti a vesét és a központi idegrendszert.

Feltöltve: 2020-10-21 | Kategória: Reumatológia

A coeliakia a major osteoporosisos törések fokozott kockázatával jár?

Egy kanadai tanulmány arra enged következtetni, hogy a coeliakia összefügg a major osteoporosisos törésekkel, függetlenül a törési kockázat becslésére alkalmas Fracture Risk Assessment Tool’) FRAX értéktől.

Feltöltve: 2020-10-14 | Kategória: Reumatológia

A fizikai aktivitás és az osteoporosis kapcsolata? 2. rész

Az ’Avon – szülők és gyermekek longitudinális vizsgálata’ elnevezésű felmérésben részt vevő betegek adatainak egy új értékelése arra enged következtetni, hogy a fokozott fizikai aktivitás kamaszkorban előnyös lehet abból a szempontból, hogy a kor előrehaladtával csökkenti az osteoporosis kockázatát.

Feltöltve: 2020-10-07 | Kategória: Reumatológia

Periodontitis hatása a biológiai terápiára?

Úgy vélik, hogy a rheumatoid arthritis (RA) és a periodontitis (periodontális betegség, PD) számos azonos klinikai és patológiai jellemzővel rendelkezik. Csak kevés jelentés vizsgálta azonban a PD mértéke és az RA kezelésre adott terápiás válasz közötti kapcsolatot.

Feltöltve: 2020-09-30 | Kategória: Reumatológia

Korszerű tendenciák a rheumatoid arthritis kezelésében

A rheumatoid arthritis (RA) a népesség kb 0,5%-át érintő szisztémás autoimmun kórkép. Az RA elsősorban a kéz és a láb kisízületeit érintő gyulladással és következményes ízületi deformitások kialakulásával jár, jelentősen rontja az életminőséget és fokozza a cardiovascularis társbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Feltöltve: 2020-09-25 | Kategória: Reumatológia

Új osteoporosis ajánlás. 1. rész

Az új, kettős hatású anabolikus hatóanyag, a romosozumab alkalmazására vonatkozó ajánlások és az osteoporosis hatóanyagok közötti biztonságos átváltás két olyan témakör, amelyekkel az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Társasága (’American Association of Clinical Endocrinologists’, AACE) és az Amerikai Endokrinológiai Kollégium (’American College of Endocrinology’, ACE) postmenopausalis osteoporosis diganosztizálásával és kezelésével kapcsolatos legfrissebb klinikai gyakorlati irányelvei foglalkoznak.

Feltöltve: 2020-09-03 | Kategória: Reumatológia

A D-vitamin megelőzi a daganatellenes immunterápia mellékhatásait?

A legújabb kutatások szerint a D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők szedése segíthet megelőzni a daganatellenes terápia forradalmian új formájának potenciálisan súlyos mellékhatásait.

Feltöltve: 2020-08-25 | Kategória: Reumatológia

A szteroidok és a hypertonia közötti kapcsolat? 1. rész

Habár a szisztémás glükokortikoszteroidok (GC) nemkívánatos hatásai jól ismertek, azok hypertoniával való kapcsolata a rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegek esetében nem egyértelmű. Egy populáció-alapú vizsgálat azt mutatta, hogy a gyógyszerek alkalmazása összefüggésben áll a hypertonia általános kockázatának 17%-os növekedésével az RA-s betegek esetében.

Feltöltve: 2020-08-07 | Kategória: Reumatológia

Sacroiliacalis csontvelő oedema a szülést követő időszakban

Egy újonnan közzétett, 35 beteg részvételével készített prospektív vizsgálat alapján „meglepően sok” nőnél mutattak ki csontvelő oedemát a sacroiliacalis ízület MRI vizsgálata során a szülést követő időszakban. A szülést követő sacroiliacalis csontvelő oedema az idő előrehaladtával csökken. Előfordulása összefügghet a szülés rövidebb időtartamával és az epidurális érzéstelenítés elmaradásával, - írták a kutatók.

Feltöltve: 2020-07-29 | Kategória: Reumatológia

Az osteoporosis WHO definíciójának kérdése

Itt az ideje kibővíteni az osteoporosis klinikai irányelvekben alkalmazott definícióját, állítja egy, a Brit Geriátriai Társaság hivatalos lapjában, az ’Age and Aging’ című folyóiratban közzétett cikk.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2020-07-22 | Kategória: Reumatológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld