Főoldal » Szakterületek » Reumatológia
MOK: Most már muszáj beavatkozni, mert látványosan romlik az ellátás hozzáférhetősége,,A kormány folyamatosan hazudik.''MOK: Most már muszáj beavatkozni, mert látványosan romlik az ellátás hozzáférhetősége,,Országos Kórházi Főigazgatóság. Hazudtok.''Enyhe csökkenést mutat a szennyvíz koronavírus koncentrációja,,Megoldom a rejtvenyt: 20 helyen emelkedett -tehat a szeptemberi iskola es ovoda kezdessel terjed a...''Az Amerikai Hematológiai Társaság irányelvei a COVID-19-ben alkalmazott antikoagulálásról,,Ez egy olyannrtegség, hogy antikoag. profilaxist kell! Addig amíg a DDimer nem normalizálódik.!!!!''Csak azok kaphatnak az omikron-variánsra fejlesztett vakcinából, akiknek még nincs negyedik oltásuk,,A 3. emlekeztető oltasról szeretnénk hallani/olvasni, amely a jelenleg elterjedt koronavírus-mutáns...''

Reumatológia

Pikkelysömör és a depresszió

A pikkelysömörben szenvedők közel másfélszer nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziós tünetektől, és közel kétszer nagyobb valószínűséggel élnek át öngyilkossági gondolatokat azokhoz képest, akiknek nincs ilyen betegségük.

Feltöltve: 2022-09-22 | Kategória: Reumatológia

Húgysavérték köszvényben

Korábbi kutatások a magas húgysav-szintet a túlzott zsírtartalommal, az alacsony húgysav-szintet pedig a vázizomzat tömegének csökkenésével hozták összefüggésbe. Az epidemiológiai vizsgálatok U-alakú kapcsolatot mutattak ki a húgysavszint és a halálozás között, ami arra utal, hogy a nagyon magas és a nagyon alacsony húgysavszint is káros lehet.

Feltöltve: 2022-09-08 | Kategória: Reumatológia

Kíméli betegét, nem kíméli a fájdalmat!

Az életkor előrehaladtával bizonyos mozgásszervi panaszok és betegségek egyre gyakoribbá válnak. Például a lakosság 10-15%-át érintő osteoarthrosis elsősorban a 60 feletti korosztályt sújtja. Mivel a mozgásszervi kórképekhez gyakran egyéb krónikus betegségek is társulnak (1,2), az idősek egyre többféle gyógyszert fogyasztanak(3).

Feltöltve: 2022-09-01 | Kategória: Reumatológia

Interstitiális pneumonia autoimmun jelleggel: mi az, amit a reumatológusoknak tudnia kell?

Ez a narratív áttekintés a reumatológus szakorvosok szerepére összpontosít a beazonosított reumatikus betegség nélküli interstitiális tüdőbetegségben (’interstitial lung disease’; ILD) szenvedő betegek értékelését illetően, és ismerteti az IPAF (interstitialis pneumonia autoimmun jelleggel) jelenlegi klasszifikációs kritériumait, valamint felvázolja az IPAF patho-biológiájával, természetes kórtörténetével, prognózisával és kezelésével kapcsolatos ismereteket. Végezetül a cikk kitér az ismeretbeli hiányosságokra és a jövőbeli kutatási lehetőségekre.

Feltöltve: 2022-09-01 | Kategória: Reumatológia

A gyermek-psoriasis új kezelési lehetősége

A Janssen Gyógyszercég bejelentette, hogy az ustekinumabot, mint új kezelési lehetőséget engedélyezték a 6 éves vagy annál idősebb, aktív pikkelysömörös artritiszben szenvedő beteg gyermekek számára.

Feltöltve: 2022-08-16 | Kategória: Reumatológia

A benzbromaron és a febuxosztát összehasonlítása a köszvény kezelésében

Köszvény során a hiperurikémiát elsősorban a renális húgysav elégtelen kiválasztása okozza, mégis a standard húgysavcsökkentő terápia (ULT) ajánlása a xantin-oxidáz gátlás (XOI) első vonalbeli alkalmazása, függetlenül a hiperurikémia okától. Egy klinikai vizsgálat során összehasonlításra került az első vonalbeli, alacsony dózisú benzbromaron urikozuriás terápia és a xantin-oxidáz alacsony dózisú febuxosztát.

Feltöltve: 2022-08-03 | Kategória: Reumatológia

Új zoster-vakcina és az autoimmun gyulladásos betegségek

Egy retrospektív kutatás nem talált növekvő kockázatot a betegség fellángolására azoknál az immunmediált gyulladásos betegségekben (IMID) szenvedő betegeknél, akik rekombináns zoster vakcinát (RZV) kaptak.

Feltöltve: 2022-08-02 | Kategória: Reumatológia

Frissített ajánlás gyermekkori uveitis kezelésére

A gyermekkori uveitis-szel foglalkozó multinacionális interdiszciplináris munkacsoport (’Multinational Interdisciplinary Working Group for Uveitis in Childhood’; MIWGUC) frissen kiadott ajánlása szerint a juvenilis idiopathiás arthritishez (JIA) társult uveitis (JIAU) és az idiopathiás krónikus anterior uveitis (CAU) kezelésében a glükokortikoidoknak áthidaló terápiának kellene lenniük.

Feltöltve: 2022-07-20 | Kategória: Reumatológia

A pikkelysömör és a zsírmáj kapcsolata

A pikkelysömör összefügg a nem alkoholhoz kapcsolható zsírmáj (NAFLD) magasabb kockázatával az amerikai járóbetegek körében - állapította meg egy friss tanulmány.

Feltöltve: 2022-07-13 | Kategória: Reumatológia

Okostelefonnal a köszvény kezelésében?

A köszvényben szenvedő betegek esetében a kedvezőbb kimenetelek a húgysavszintek ellenőrzéséhez köthetők; ugyanakkor, az Egyesült Királyságban jelenleg a betegek kevesebb, mint 40%-ának kínálnak urátcsökkentő kezelést, és azt is jellemzően titrálás nélkül.

Feltöltve: 2022-06-14 | Kategória: Reumatológia

Ajánlás tervezet: műtét és reumaellenes szerek időzítése

Az Amerikai Reumatológiai Kollégium (’American College of Rheumatology’; ACR) és az Amerikai Csípő- és Térdsebészek Szövetsége (’American Association of Hip and Knee Surgeons’, AAHKS) frissített irányelveket adott ki arra vonatkozóan, hogy le kell-e állítani a biológiai- és immunszuppresszív szereket anutoimmun reumatológiai kórképekben elektív csípő- vagy térdprotézis műtét miatt.

Feltöltve: 2022-05-10 | Kategória: Reumatológia

Kawasaki-betegség: új iránymutatás

Egy, az Amerikai Reumatológiai Kollégium (’American College of Rheumatology’; ACR) és a Vasculitis Alapítvány (’Vasculitis Foundation’, VF) által közösen kiadott, frissített irányelv szerint minden Kawasaki-betegségben (KD) szenvedő beteget először intravénás immunglobulinnal kell kezelni.

Feltöltve: 2022-05-04 | Kategória: Reumatológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld