Főoldal » Szakterületek » Reumatológia
Miért nem operáltak a sebészek kezdetben Magyarországon?
Kép
 
Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A közvetlen link a cikk alján található.''Varázslatos tanösvény hazánkban, amit télen is érdemes megnézni,,+''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A NEAK oldala nagy. Őrülnék egy közvetlen linknek.''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,drgulyasnak: jelentem a kórházi főparancsnoknak : parancsmegtagadás miatt felkoncolás. Gyenge kifog...''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,Mi van, ha a beteg nem váltja ki a gyógyszert?''

Reumatológia

A direkt orális antikoagulánsok hogy teljesítenek antifoszfolipid szindrómában?

A direkt orális antikoagulánsok (DOAC) hatékonysága és biztonságossága a trombotikus antifoszfolipid szindrómában szenvedő betegek esetében továbbra is ellentmondásos.

Feltöltve: 2023-01-27 | Kategória: Reumatológia

Új eredmények a rheumatoid arthritises gyógyszerek terén

Az interleukin (IL)-6-nak a gyulladásos válaszban betöltött szerepe miatt nagy jelentősége van a rheumatoid arthritis (RA) patogenezisében. A RA-ban alkalmazott jelenlegi IL-6-irányított terápiák, nevezetesen a sarilumab és a tocilizumab, a receptort célozzák.

Feltöltve: 2022-12-08 | Kategória: Reumatológia

Vasculitis gyerekeknél és felnőtteknél: van-e különbség?

A kutatók kapcsolatot találtak a betegek életkora diagnózis felállításakor és a különböző klinikai jellemzők és kimenetel között az antineutrofil citoplazmatikus antitestekkel (ANCA) kapcsolódó vasculitisben (AAV) szenvedő betegeknél.

Feltöltve: 2022-11-29 | Kategória: Reumatológia

Metotrexát kezelés és Omikron elleni COVID-vakcina

Az Omikron BA.1 és BA.2 elleni neutralizáló képesség szintje a harmadik COVID-19 vakcinázást követően a szüneteltetett vagy folyamatos metotrexát (MTX) terápiában részesülő betegeknél nem egyértelmű.

Feltöltve: 2022-11-08 | Kategória: Reumatológia

Tumor nekrózis faktor ellenes kezelés terhességben

A gyulladásos megbetegedések biológiai kezelésének folytatása a terhesség alatt még mindig nehéz döntés. Sok gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő nő a 24. hét után abbahagyja a tumor nekrózis faktor-ellenes (TNF-alfa gátló) kezelést.

Feltöltve: 2022-10-19 | Kategória: Reumatológia

A magas vasszint nagyobb töréskockázatot jelez férfiaknál

A vas túlterheléssel - szérumferritin > 1000 µg/L vagy hemokromatózis vagy thalassémia diagnózissal - rendelkező betegeknél 60%-kal nagyobb valószínűséggel fordult elő csontritkulás egy maximum 10 éves követés során, mint az ennek megfelelő kontrollbetegeknél, egy nagy vizsgálatban.

Feltöltve: 2022-10-18 | Kategória: Reumatológia

Pikkelysömör és a depresszió

A pikkelysömörben szenvedők közel másfélszer nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziós tünetektől, és közel kétszer nagyobb valószínűséggel élnek át öngyilkossági gondolatokat azokhoz képest, akiknek nincs ilyen betegségük.

Feltöltve: 2022-09-22 | Kategória: Reumatológia

Húgysavérték köszvényben

Korábbi kutatások a magas húgysav-szintet a túlzott zsírtartalommal, az alacsony húgysav-szintet pedig a vázizomzat tömegének csökkenésével hozták összefüggésbe. Az epidemiológiai vizsgálatok U-alakú kapcsolatot mutattak ki a húgysavszint és a halálozás között, ami arra utal, hogy a nagyon magas és a nagyon alacsony húgysavszint is káros lehet.

Feltöltve: 2022-09-08 | Kategória: Reumatológia

Kíméli betegét, nem kíméli a fájdalmat!

Az életkor előrehaladtával bizonyos mozgásszervi panaszok és betegségek egyre gyakoribbá válnak. Például a lakosság 10-15%-át érintő osteoarthrosis elsősorban a 60 feletti korosztályt sújtja. Mivel a mozgásszervi kórképekhez gyakran egyéb krónikus betegségek is társulnak (1,2), az idősek egyre többféle gyógyszert fogyasztanak(3).

Feltöltve: 2022-09-01 | Kategória: Reumatológia

Interstitiális pneumonia autoimmun jelleggel: mi az, amit a reumatológusoknak tudnia kell?

Ez a narratív áttekintés a reumatológus szakorvosok szerepére összpontosít a beazonosított reumatikus betegség nélküli interstitiális tüdőbetegségben (’interstitial lung disease’; ILD) szenvedő betegek értékelését illetően, és ismerteti az IPAF (interstitialis pneumonia autoimmun jelleggel) jelenlegi klasszifikációs kritériumait, valamint felvázolja az IPAF patho-biológiájával, természetes kórtörténetével, prognózisával és kezelésével kapcsolatos ismereteket. Végezetül a cikk kitér az ismeretbeli hiányosságokra és a jövőbeli kutatási lehetőségekre.

Feltöltve: 2022-09-01 | Kategória: Reumatológia

A gyermek-psoriasis új kezelési lehetősége

A Janssen Gyógyszercég bejelentette, hogy az ustekinumabot, mint új kezelési lehetőséget engedélyezték a 6 éves vagy annál idősebb, aktív pikkelysömörös artritiszben szenvedő beteg gyermekek számára.

Feltöltve: 2022-08-16 | Kategória: Reumatológia

A benzbromaron és a febuxosztát összehasonlítása a köszvény kezelésében

Köszvény során a hiperurikémiát elsősorban a renális húgysav elégtelen kiválasztása okozza, mégis a standard húgysavcsökkentő terápia (ULT) ajánlása a xantin-oxidáz gátlás (XOI) első vonalbeli alkalmazása, függetlenül a hiperurikémia okától. Egy klinikai vizsgálat során összehasonlításra került az első vonalbeli, alacsony dózisú benzbromaron urikozuriás terápia és a xantin-oxidáz alacsony dózisú febuxosztát.

Feltöltve: 2022-08-03 | Kategória: Reumatológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld