Főoldal » Szakterületek » Reumatológia
Hol detektálták először a koronavírus delta-variánsát?
Kép
 
Erőteljesen emelkedik a szennyvíz koronavírus koncentrációja,,[email protected]''Ime a szabályok a közelgő ünnepnapokra,,Ha az érdekek úgy kívánják nincs jarvany''Fontos figyelmeztetést adott ki az orvosi kamara,,https://informatialibera.ro/hu/amit-oly-reg-varunk-az-orban-viktor-vezette-magyarorszagi-kormany-te...''Több százan vetkőztek meztelenre az izraeli sivatagban,,Levetkőzhetnek akárhányan, a Föld százmillió éves életciklusa attól még nem fog megváltozni.''Egy háziorvos tapasztalatai Covid-19 idején,,[email protected] com''

Reumatológia

Élővírus vakcináció biológiai terápia mellett?

Egy klinikai vizsgálat arra enged következtetni, hogy azok az 50 éves és ennél idősebb felnőttek, akik számos gyulladásos betegség kezelésére tumor nekrózis faktor alfa gátló (TNF-α-gátló) gyógyszereket alkalmaznak, hatékony védelemben részesülhetnek az övsömörrel szemben egy élő vírust tartalmazó varicella zoster vakcina által.

Feltöltve: 2021-10-25 | Kategória: Reumatológia

Egyre több reumatológiai beteg használ orvosi marihuánát: felkészültünk erre? 2. rész

Az utóbbi években a marihuána legalizálása felé irányuló tendencia volt megfigyelhető az USA-ban. 2021 májusáig 36 tagállam és négy társult ország engedélyezte az orvosi marihuána alkalmazását.

Feltöltve: 2021-10-20 | Kategória: Reumatológia

Egyre több reumatológiai beteg használ orvosi marihuánát: felkészültünk erre? 1. rész

Az utóbbi években a marihuána legalizálása felé irányuló tendencia volt megfigyelhető az USA-ban. 2021 májusáig 36 tagállam és négy társult ország engedélyezte az orvosi marihuána alkalmazását.

Feltöltve: 2021-10-19 | Kategória: Reumatológia

Erythropoietin kezelés és csípőtáji törések kockázata

Az erythropoietin (EPO) a csontvelőben történő erythropoiesis elsődleges szabályozója. Egérmodellek evidenciával szolgáltak arra vonatkozóan, hogy az EPO elősegíti a csont-remodelling folyamatát is, és hogy az EPO által stimulált erythropoiesis-t fokozott vörösvérsejt-termelődéstől független csontvesztés kíséri.

Feltöltve: 2021-09-21 | Kategória: Reumatológia

Kimerültség és gyermekkori reumatológiai kórképek

Habár a kimerültség egy gyakran előforduló kellemetlen tünet a gyermekkori reumatológiai kórképekben (’pediatric rheumatic conditions’; PRC) szenvedő gyermekek és kamaszok körében, ennek csökkentését szolgáló intervenciós vizsgálatok csak korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Feltöltve: 2021-09-01 | Kategória: Reumatológia

VEXAS: egy új szindróma, ami nagy port kavar. 3. rész

Dr. Ferrada és munkatársai teljes-exom szekvenálást végeztek és az UBA1 variánsokat vizsgálták egy 92 fő, visszatérő polychondritis-ben szenvedő beteget tartalmazó megfigyeléses kohorszban, hogy meghatározzák a VEXAS prevalenciáját, amely 8%-nak bizonyult.

Feltöltve: 2021-08-12 | Kategória: Reumatológia

VEXAS: egy új szindróma, ami nagy port kavar. 2. rész

A kutatók ezt követően elemezték más NIH adatbázisokban fellelhető betegek genomjait, valamint az Egyesült Királyságban a ’University College London’ (UCL) egyetemen és a ’Leeds Teaching Hospitals NHS Trust’ oktató kórházban egyéb vizsgálati populációkból származó betegek genomjait, miközben az UBA1 gén szomatikus mutációit kutatták; és végül 25 férfit azonosítottak azokkal a közös jellemzőkkel, amit VEXAS-nak neveztek el. Ez a 25 személy képezte az alapot a kutatók tünetegyüttessel kapcsolatos első jelentéséhez.

Feltöltve: 2021-08-11 | Kategória: Reumatológia

VEXAS: egy új szindróma, ami nagy port kavar. 1. rész

A VEXAS rövidítéssel ismeretes, újszerű, felnőttkorban kialakuló, súlyos autoinflammatórikus szindrómában szenvedő idősebb férfiak valószínűleg a szemünk előtt bújnak meg a felnőtt reumatológiai, hematológiai és dermatológiai szakrendeléseken. A tünetegyüttest először 2020 utolsó negyedévében írták le először.

Feltöltve: 2021-08-10 | Kategória: Reumatológia

Fluorokinolonok és az ínsérülések kapcsolata kamaszoknál

Egy aktív komparátorral kontrollált, 2000-2018 közötti időszakra vonatkozó, populáció alapú vizsgálatba olyan (12-18 éves kor közötti) kamaszokat vontak be, akik számára ambuláns rendelésen szájon át alkalmazott fluorokinolon tartalmú gyógyszert, vagy széles spektrumú antibiotikum komparátor készítményt írtak fel.

Feltöltve: 2021-08-05 | Kategória: Reumatológia

A stroke kockázat mérhető rheumatoid arthritisben?

Az emelkedett szisztémás gyulladásos válaszreakció-index (’systemic inflammatory response index’; SIRI) az ischaemiás stroke fokozott kockázatát jelezheti a rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegeknél, - számoltak be róla kínai kutatók.

Feltöltve: 2021-07-14 | Kategória: Reumatológia

NSAID-ok biztonságossága Covid-19 megbetegedés alatt

A nem szteroid gyulladásgátló készítmények (NSAID-ok) nem növelik a súlyosabb megbetegedés vagy a halálozás kockázatát a Covid-19 megbetegedéssel kórházban kezelt betegek esetében, - állapította meg egy új vizsgálat.

Feltöltve: 2021-07-05 | Kategória: Reumatológia

Krónikus gyulladásos betegség és Covid-19 elleni védőoltás. 2. rész

Egy nemrégiben közzétett, szakértők által még nem lektorált új vizsgálat szerint ugyan a legtöbb krónikus gyulladásos betegségben szenvedő beteg esetében alakul ki immunválasz az mRNS-alapú Covid-19 elleni védőoltások két dózisának beadását követően, de a glükokortikoidok és a B-sejt-depléciós terápiák kifejezetten csökkentik a válaszreakciót.

Feltöltve: 2021-05-31 | Kategória: Reumatológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld