demencia

A demenciára alkalmazott antipszichotikumok kockázata

Az antipszichotikumok használata demenciában szenvedő idős felnőtteknél a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a tüdőgyulladás, a törés, az akut vesekárosodás és egy sor más egészségügyi probléma jelentősen megnövekedett kockázatával hozható kapcsolatba azokkal összehasonlítva, akik nem használnak ilyen gyógyszereket, mutatta ki egy új kutatás.
2024.05.24. Neurológia

Demencia kockázat és epilepszia?

Idősebb emberek esetében az epilepszia összefüggésbe hozható kognitív zavarokkal, potenciálisan a demenciával. Továbbra sem világos azonban, hogy az epilepszia milyen mértékben növelheti a demencia kockázatát, hogyan viszonyul más neurológiai állapotokhoz, illetve a különböző kardiovaszkuláris kockázati tényezők miként befolyásolhatják ezt a kockázatot.
2024.03.28. Neurológia

Melyek a fiatalkori demencia módosítható kockázati tényezői

A szélesebb körben ismert kockázati tényezők, mint a cukorbetegség, a stroke, a szívbetegség és a depresszió mellett egy nagyszabású vizsgálat eredményei szerint a D-vitaminhiány, az emelkedett C-reaktív fehérje (CRP) szint és a társadalmi elszigeteltség növeli a fiatalon jelentkező demencia (YOD) kockázatát.
2024.02.05. Pszichiátria

Százmilliárdokat költünk rá, mégis nő a depresszióval küzdők száma

Évente a teljes magyar gyógyszerkassza összegét, vagyis akár 360 milliárd forintot is fordíthatnak a költségvetésből a major depresszió indirekt és direkt kezelésére, derül ki egy tanulmányból. Ráadásul jelentős orvoshiány van a pszichológusok és pszichiáterek között, a betegek száma pedig folyamatosan emelkedik.
2024.01.05. Hírek

A demencia fellegvára lett Magyarország

A betegelégedettségi mutatók jelentősen csökkentek Magyarországon, ez derül ki az OECD egészségügyi adatokat összegző kiadványából. Sajnos az elkerülhető halálozások száma is az egyik legmagasabb volt nálunk, sokkolóan kevesen járnak még mindig szűrővizsgálatokra, ahogy a demens betegek számának növekedése is Magyarországon lehet az egyik legmagasabb a következő 16 évben.
2023.12.29. Hírek

A szaunázás a demencia kockázatát is csökkenti

A szaunázás számtalan pozitív egészségügyi hatással rendelkezik: többek között erősíti az immunrendszert, edzi a vérereket, javítja a keringést és támogatja a bőr sejtképződését. A fizikai hatásai mellett azonban több, jelentős pozitív pszichés vonzattal is bír, hiszen csökkenti a stresszt és segíti az endorfinok felszabadulását, ráadásul kutatások szerint az Alzheimer-kór és a demencia esélyét is mérsékli.
2023.09.05. Hírek