életstílus

A kirándulás az egyik legjobb dolog, amit az elménkkel tehetünk

A hétköznapjainkat gyakran csak az otthonunk és a munkahelyünk zárt falai között töltjük el, és akár napokig nem megyünk ki a természetbe. Pedig az elmúlt években több kutatás is rávilágított arra, hogy a szabadban eltöltött idő nemcsak a testünkre, hanem pszichés állapotunkra is nagyszerűen hat.
2025.09.22. Életstílus

Tíz betegség, amiket ételekről neveztek el

Az orvosok mindig is kreatív emberek voltak a történelem során. Akkor sincs ez náluk másképp, amikor betegségeket, tüneteket neveznek el. Sok érdekes elnevezés van, de ezek közül most azokat vesszük sorra, melyeket ételek ihlettek. Ezek a betegségek senkinek nem okoznak élvezetet ellentétben kulináris névrokonaikkal. Néhányuk lehet, hogy idegenül cseng a magyar orvosok számára, hiszen az angol nevek alapján készült ez a lista.
2025.09.22. Életstílus

Hogyan védi a szívet a mediterrán étrend?

Ikerpárok vizsgálata bizonyította, hogy a mediterrán étrend nemcsak azért tesz jót a szívnek, mert egészséges ételeket tartalmaz, hanem a szívműködés idegi szabályozását is kedvező irányba befolyásolja.
2025.09.19. Életstílus

A magyar sportok történelme - II. rész

A népi sorokból kikerült akrobaták, igricek, mutatványosok és joculátorok hivatásszerűen kamatoztatták tudásukat. Különböző akrobata- és tornamutatványokkal is szórakoztatták a lovagi társaságokat, vásárokra, búcsúkra összegyűlt népet.
2025.09.17. Életstílus

A magyar sportok történelme - I. rész

Egykori források szerint a honfoglaló magyarság a IX. században társadalmilag, politikailag, gazdaságilag és kulturálisan is magas fokán állt. Központi kérdés a katonáskodás volt, ezért a férfiak már gyermekkoruktól erre készültek. Első komoly fordulópont az életükben a lovaglás elsajátítása volt 6-7 éves korban.
2025.09.11. Életstílus

Legendák az ördög hegedűséről

Niccolo Paganinit virtuóz játéka miatt csak "az ördög hegedűseként" emlegették, de ő volt az első "szupersztár" is, akinek fellépéseire tódult a közönség, így művészetéből teremtett anyagi biztonságot magának.
2025.09.11. Életstílus

Szarvasgomba: kincs a tányéron

A szarvasgombát a 18. századi francia gasztronómus, Brillant Savarin a konyha gyémántjának nevezte, és a mai napig csúcsgasztronómiai különlegességnek számít. Egyesek szerint, a gomba egyenesen afrodiziákum, noha ezen állítás igazolására eddig semmilyen tudományos bizonyítékot nem találtak.
2025.09.02. Életstílus