háziorvostan gyerek

Egy Kínában felfutó, új járványhullám?

Szívszorító déjà vu-t keltő képek jelentek meg a közösségi médiában Kínából, amint túlzsúfolt kórházi várótermekben intravénás infúzióra kötött kisgyermekek kapnak éppen folyadékot. Alighogy feleszmélt a világ a koronavírus-járványból, a légúti megbetegedések hirtelen megnövekedett számáról érkeznek hírek Kínából, ami aggodalomra ad okot.

Az e-cigaretta és a cigaretta használata a késői terhesség alatt a serdülők körében

A terhes serdülők néha használnak cigarettát; keveset tudunk azonban az e-cigaretta használatáról a terhes serdülők körében, egy olyan populációban, amely fokozott egészségügyi kockázatnak van kitéve. Egy kohorsz vizsgálat a 2016-2021-es Terhességi Kockázatfelmérési Megfigyelő Rendszer meglévő adatait használta fel 10.428 olyan 10-19 év közötti amerikai serdülőről, akiknél egy terhességből egy gyermeke született, és teljes körű adatokkal rendelkeztek az e-cigaretta- vagy cigarettahasználatról és az SGA-szülés (azonos nemű és terhességi időre született, 10. percentil alatti születési súlyú gyermek).

Az étkezési zavarokkal kórházba került gyermekek Ontarioban, Kanadában

Ez a népesség-alapú keresztmetszeti vizsgálat a kanadai Ontario tartomány összekapcsolt egészségügyi adminisztratív és demográfiai adatbázisainak felhasználásával azonosította a 2002. április 1. és 2020. március 31. között evészavar diagnózissal kórházba került 5-17 év közötti gyermekeket. Az adatelemzéseket 2021 májusától 2023 júniusáig végezték.