öregedés

A hangunk is öregedhet

A testünkön markánsabban látszanak az öregedés jelei, ám az idő múlásával a hangunk is változik. De nem csak az idősödés okozhat hangunkban változást, hanem akár az elhízás vagy a reflux is.
2024.05.23. Életstílus

Az öregedés késleltetésének modellezése

A petefészekszövetek kriokonzerválása bizonyítottan gondoskodik a termékenység megőrzéséről a gonadotoxikus kezelésekkel szemben. Az ugyanakkor nem tisztázott, ez az eljárás miként működne, ha a petefészek öregedési folyamatának lassítása érdekében alkalmaznák.

A legjobb 8 étel öregedés ellen

Az öregedés elleni harcban számos tényező áll rendelkezésünkre, melyben az egészséges életmód lehet az egyik legmeghatározóbb. Ebbe tartozik magától értetődően a táplálkozás is, mellyel alapvetően befolyásolhatjuk egészségünket és közérzetünket is.
2024.04.15. Életstílus

ELTE-kutatás: a kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről

Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.
2024.04.04. Hírek

Öregít a kávé?

A kávéfogyasztás számtalan előnnyel bír, ám a szakemberek figyelmeztetnek, hogy bizonyos esetekben öregíthet.
2024.02.01. Életstílus

Az ELTE genetikusai megfejtették az öregedés titkát?

Az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám izgalmas áttörést értek el az öregedés megértésében. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a „transzpozábilis elemek” mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják a genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat. Eredményeik a rangos Nature Communications folyóiratban jelentek meg.
2023.09.25. Hírek