Főoldal » Szakterületek » Diabetológia
Miért nem operáltak a sebészek kezdetben Magyarországon?
Kép
 
A direkt orális antikoagulánsok hogy teljesítenek antifoszfolipid szindrómában? Továbbra is csökken a szennyvíz koronavírus koncentrációja Hogyan hat a SARS-CoV-2 más légúti betegségekre? Megkezdődött a járványban dolgozó egészségügyiek munkabérelszámolása Csaknem 24 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten Nyomásgyakorlási eszközök bevetésére készül az orvosi kamara Metrórelikviákra és buszokra is lehet licitálni a BKV weboldalán A vakond lett az év emlőse Kiderült miért okoz függőséget a csokoládé, de van kiút
Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A közvetlen link a cikk alján található.''Varázslatos tanösvény hazánkban, amit télen is érdemes megnézni,,+''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A NEAK oldala nagy. Őrülnék egy közvetlen linknek.''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,drgulyasnak: jelentem a kórházi főparancsnoknak : parancsmegtagadás miatt felkoncolás. Gyenge kifog...''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,Mi van, ha a beteg nem váltja ki a gyógyszert?''

Diabetológia

2023-as ajánlás a diabetes mellitus ellátásában 2. rész

A legújabb, 2023-as gondozási standardok esetében tudatos erőfeszítések történtek a cukorbetegek számára könnyen érthető terminológia használatára.

Feltöltve: 2023-01-05 | Kategória: Diabetológia

2023-as ADA ajánlás a diabetes mellitus ellátásában 1. rész

Az új technológiák, kutatások eredményei és az újabb kezelési lehetőségek átalakították a diabetes ellátást. Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) 1989 óta évente frissíti a diabetes mellitusra vonatkozó ajánlását.

Feltöltve: 2023-01-04 | Kategória: Diabetológia

Van értelme a HbA1c-szűrésnek?

A szűrőprogramok a nem diagnosztizált cukorbetegség eseteit hamarabb felderíthetik, mint a tüneti vagy véletlen diagnózis. A szűrőprogramok által a rutinszerű klinikai ellátáshoz képest elért időbeni javulás a diagnózis felállítását illetően azonban nem egyértelmű.

Feltöltve: 2022-12-29 | Kategória: Diabetológia

Elektrolit-rendellenességek és evészavar?

Az evészavarok fokozott halálozáshoz és csökkent életminőséghez vezetnek. Bár az evészavarok akut megjelenése gyakran jár elektrolit-rendellenességekkel, továbbra sem ismert, hogy az elektrolit-rendellenességek megelőzhetik-e az evészavar jövőbeli diagnózisát.

Feltöltve: 2022-12-21 | Kategória: Diabetológia

Téli, ünnepi étkezés

Az év végi ünnepek közeledtével, megérkeznek a tradicionális karácsonyi ételek is, a forralt bor, a beigli a hal és velük együtt az emésztőrendszeri túlterheltség. Tudatosággal, némi módosítással elkészítve a fogásokat ez a kellemetlenség elkerülhető, ráadásul nem kerül sokba.

Feltöltve: 2022-12-16 | Kategória: Diabetológia

Mire lehet következtetni a sürgősségin a vércukorszint értékéből?

A cukorbetegség és a prediabétesz a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezői, és fokozott halálozási kockázattal járnak. Nem teljesen ismert, hogy a véletlenszerűen emelkedett vércukorszintű, de cukorbetegséggel nem rendelkező betegek esetében magasabb-e a mortalitás és a kardiovaszkuláris kockázat.

Feltöltve: 2022-12-16 | Kategória: Diabetológia

GLP-1-analóg már tablettában is

A 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő felnőttek kezelésére május óta hazánkban is rendelkezésre áll az első és ezidáig egyetlen tablettás GLP-1-receptor agonista készítmény, a RYBELSUS®. Glükagonszerű peptid-1-analóg (GLP-1-analóg) szer mostanáig csak oldatos injekciós formában létezett.

Feltöltve: 2022-12-06 | Kategória: Diabetológia

Mindenkinek joga, hogy megfelelő táplálékhoz és dietetikai ellátáshoz jusson

Ma tartotta Budapesten éves közgyűlését az Európai Dietetikus Szövetség (The European Federation of the Associations of Dietitians – EFAD). A 27 európai tagállam dietetikusi szervezetét magában foglaló federáció ez alkalomból kiadta a Budapest Nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz. A dietetikusok alapvető szerepét pedig abban látják, hogy e jog érvényesítésében szaktudásukkal támogassanak minden európai polgárt.

Feltöltve: 2022-10-24 | Kategória: Diabetológia

Megújult a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége öt éve készítette el az egészséges, hazai felnőtt lakosságnak szóló OKOSTÁNYÉR®-t. A legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozták meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.

Feltöltve: 2022-10-04 | Kategória: Diabetológia

Hogyan és mit igyanak a kismamák és a kisbabák

A megfelelő folyadékfogyasztás – különösen kánikulában – mindenki számára létfontosságú. Ezen belül külön csoportot képeznek a várandósok, szoptatós kismamák és a kisbabák.

Feltöltve: 2022-08-11 | Kategória: Diabetológia

Megfelelő az aszpirin körüli kommunikáció?

Bonyolult kérdés, hogy kinek kellene aszpirint szednie, és az ezzel kapcsolatos nyilvános üzenetek esetenként zavarosak, - mondta egy előadó a ’Heart in Diabetes CME’ konferencián.

Feltöltve: 2022-07-21 | Kategória: Diabetológia

Suliqua toll hatáserősség és kezdődózis választás - A 10-20-30-as szabály

A diabétesz előrehaladtával az egyes antidiabetikus terápiák kombinálásával érhetőek csak el a terápiás célok. A Suliqua a diabétesz karrier több pontján is beilleszthető a terápiába. Nézze meg az alábbi videón, hogyan alkalmazandó a 10-20-30-as szabály!

Feltöltve: 2022-05-24 | Kategória: Diabetológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld