Főoldal » Szakterületek » Diabetológia

Egyre több beteg használja reumatikus és ízületi problémákra az ún. lóbalzsamot.

 
 
Méhnyakrák szűrés Konferenciák, kongresszusok, továbbképzések - 2018. március Nem daganatos fájdalmak opioid kezelése A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle Meghatározzák a leggyakoribb magyarországi daganatos betegségekre jellemző onkogenetikai eltéréseket Az ivóvízben lévő nitrát növeli a kolorektális rák kockázatát Mi a dekantálás és mikor van rá szükség? A kávékóstolás művészete Sötét bőrű, kék szemű lehetett a britek őse
Klinikai jelek a pneumonia pontos azonosításához,,Egy szerény, stilisztikai megjegyzés: a pneumóniát nem "azonosítjuk", hanem felismerjük, kórismézz...''Klinikai jelek a pneumonia pontos azonosításához,,Annó a belszakvizsgán a tételem a vírus- és a bact. pneumonia diff. dg.-a volt. Azért ezt a kettőt ...''Klinikai jelek a pneumonia pontos azonosításához,,Kedves Olvasónk! Engedje meg, hogy szakmai vezetőnk, Dr. Rákóczi Éva válaszát tolmácsoljuk Önnek...''Milyen érzés meghalni?,,Nagyon tetszett a cikk. Egy 62 éves nő..''Közlemény: orvosi felelősségünket vállaljuk,,Ezzel csak egyetem lehet érteni!''

Diabetológia

A diabetes kezelésének új korszaka

2016-ban az FDA jóváhagyta a mesterséges hasnyálmirigy alkalmazását. A berendezés ellenőrzi a vércukorszintet és automatikusan adagolja az inzulint, vagyis alapvetően azt teszi, amit egy egészséges hasnyálmirigy.

Feltöltve: 2018-02-14 | Kategória: Diabetológia

Az empagliflozin helye a diabétesz kezelésében

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése egyre jelentősebb egészségügyi és gazdasági kihívást jelent. Jelenleg világszerte több mint 387 millió embert érint, becslések szerint 2035-re ez a szám várhatóan 592 millióra emelkedik.

Feltöltve: 2018-02-06 | Kategória: Diabetológia

A diabetes kockázati tényezőiben tapasztalható etnikai különbségek

Egy kutatás szerint a módosítható biológiai tényezők, lakókörnyezet, pszichoszociális tényezők, szocioökonómiai státusz valamint a magatartással kapcsolatos kockázati tényezők befolyásolják a 2-es típusú diabetes kialakulását.

Feltöltve: 2018-02-02 | Kategória: Diabetológia

Új diabétesz terápiák az ajánlásokban

2017 februárjában jelent meg a Magyar Diabetes Társaság új, a cukorbetegség diagnosztizálását, kezelését, gondozását tartalmazó hivatalos irányelve. Ezen egészségügyi szakmai irányelv az Amerikai és Európai Diabetes Társaság ajánlásaival harmonizál. A benne foglalt ajánlások a diabétesz mellitusban szenvedő felnőtt betegekre vonatkozó, evidenciákon alapuló terápiás gyakorlatot tartalmazzák a megelőzés, szűrés, diagnosztizálás, illetve gondozás kérdésköre mellett.

Feltöltve: 2018-01-30 | Kategória: Diabetológia

A cukorbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védőoltás

Az előrejelzések szerint idén a korábbiaknál is súlyosabb influenzajárvány várható, ezért az orvosoknak fel kell hívniuk a betegek, különösen a cukorbetegek figyelmét az influenza elleni védőoltás fontosságára.

Feltöltve: 2018-01-30 | Kategória: Diabetológia

Mi is az a 3c típusú diabetes?

A Surrey Egyetem kutatói szerint a hasnyálmirigy diszfunkció okozta diabetesben szenvedő betegeket gyakran tévesen 2-es típusú diabetesszel diagnosztizálják, aminek következtében a betegek glikémiás kontrollja gyenge és ellátásuk sem optimális.

Feltöltve: 2018-01-22 | Kategória: Diabetológia

A sztatin a nagy kockázatú betegeknél megduplázza a diabetes kockázatát

Amerikai kutatók szerint a hosszú távú sztatin használata a 2-es típusú diabetes kialakulásával veszélyeztetett betegek hozzávetőleg 30%-ánál az ismert kockázati tényezők és potenciális változók beszámítása után is a betegség kockázatnövekedésével társult.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2018-01-19 | Kategória: Diabetológia

Az ADA frissítette a cukorbetegek hypertoniájának kezelésére vonatkozó ajánlásait

Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) új ajánlása szerint a cukorbetegek vérnyomását (BP) minden rutinvizsgálatkor ellenőrizni kell.

Feltöltve: 2018-01-17 | Kategória: Diabetológia

A dexamethasone nem javítja a tartós diabeteses macula oedemában szenvedők látását

Egy randomizált, fázis II vizsgálat eredménye szerint a ranibizumab kezelés dexamethason-nal történő kiegészítése csökkenti ugyan a retina vastagságát, ám nem javítja a tartós diabeteses macula oedemában (DME) szenvedők látását.

Feltöltve: 2018-01-17 | Kategória: Diabetológia

A bázisglükóz kontrollálható, de a prandialis probléma még nem megoldott

Bár mind a bazális, mind a postprandialis vércukoremelkedés hozzájárul a cukorbetegek hyperglycaemiás expozíciójához, jelenlegi terápiás eszköztárunk döntően a bazális összetevő kezelésére irányul. A postprandialis hyperglycaemia kontrolljának hiánya vezet oda, hogy a betegség öt-tíz éves fennállása után egyre nehezebb féken tartani a hyperglycaemiát, és az inzulinkezelés melletti testsúlynövekedést. A „prandialis probléma” – a hyperglycaemia, a hypoglycaemia és a hízás – több figyelmet követel.

Feltöltve: 2017-12-27 | Kategória: Diabetológia

A vércukor variabilitás jelentősége diabetesben

A vércukorszint csökkentése inzulinterápiával a kívánt célértékig úgy, hogy közben elkerüljük a hypoglycaemiát, komoly klinikai kihívás. E feladat teljesítésében egy jelentős, ám gyakran alábecsült zavaró tényező, hogy a glükózszint változékonysága kiszámíthatatlan, mely részben az alkalmazott terápia hatásának variabilitásából adódik.

Feltöltve: 2017-12-20 | Kategória: Diabetológia

Bázisinzulin és lixiszenatid titrálható, fix arányú kombinációja – hatékonysági és biztonságossági vizsgálat

Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) és az Európai Diabetes Társaság (EASD) ajánlása szerint, ha bázisinzulin hozzáadásával nem érhető el a HbA1c célértéke, a terápia erősítésére rövid hatású prandialis inzulin vagy GLP-1-receptoragonista (GLP1-RA) adható.

Feltöltve: 2017-12-19 | Kategória: Diabetológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld