Főoldal » Szakterületek » Kardiológia
Félő, hogy nem lesz meg év közepére a világszintű nyájimmunitás Az influenzaoltás védhet a koronavírus ellen is Elégtelen pajzsmirigyhormon-pótlás és kórházi kimenetel Jobb kezekben lehet Pintér Sándornál az egészségügy, mint Káslernél volt Megfejtették a hirtelen csecsemőhalál szindróma okát? A nőket és a cukorbetegeket veszélyezteti a befagyott váll szindróma Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája Betegségre is utalhat ha semmit sem tudunk kidobni Európa első gluténjelző segítőkutyája magyar
A vakcinák biztonságosak az állapotos nők számára, sőt csökkentik a halvaszülés kockázatát,,https://rumble.com/v14ybqt-drs-malone-mccullough-yeadon-s-cole-a-vakcinkrl-s-a-kormny-zsarnoksgrl.h...''Mesés kastélyparkok Magyarországon,,[email protected]''Koronavírus: egyre több oltott hal meg az Egyesült Államokban,,Hányszor oltottak?''6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg,,SŐŐŐŐŐT, már Fritz Tamás is felébredt, és már ő maga is ébresztget: https://magyarnemzet.hu/veleme...''6,408 millió a beoltottak, 6748 az új fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt héten elhunyt 77 beteg,,Látva a számokat, úgy tűnik, hogy kezd ébredezni a nemzet már a második kísérleti oltás után...''

Kardiológia

Új ruhában a vashiány: amit napjainkban erről tudni illik 2. rész

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) ajánlásának megfelelően a < 100 µg/L szérum ferritin szint abszolút vashiányt, a 100-299 µg/L ferritin szint < 20% TSAT pedig funkcionális vashiányt igazol.

Feltöltve: 2022-05-16 | Kategória: Kardiológia

Ajánlás tervezet: műtét és reumaellenes szerek időzítése

Az Amerikai Reumatológiai Kollégium (’American College of Rheumatology’; ACR) és az Amerikai Csípő- és Térdsebészek Szövetsége (’American Association of Hip and Knee Surgeons’, AAHKS) frissített irányelveket adott ki arra vonatkozóan, hogy le kell-e állítani a biológiai- és immunszuppresszív szereket anutoimmun reumatológiai kórképekben elektív csípő- vagy térdprotézis műtét miatt.

Feltöltve: 2022-05-10 | Kategória: Kardiológia

A magnézium-egyensúly a kardiovaszkuláris egészség feltétele

A magnézium jelenléte több mint 300 enzim működéséhez szükséges, és a hiánya a legkülönfélébb tünetekkel – köztük izomgörcsökkel, alacsony stressztűrő-képességgel – jár (1,2). Kardiovaszkuláris vonatkozásokat illetően a magnéziumhiány jelei és tünetei között említhető az aritmiák (köztük Torsade de pointes), a magas vérnyomás, a koronária spazmus, a csökkent miokardiális pumpafunkció, a digitálisz érzékenység, illetve a szívbetegségekben való elhalálozás kockázata (2).

Feltöltve: 2022-04-21 | Kategória: Kardiológia

EULAR ajánlások cardiovascularis kockázat kezelésre

A cikk részletezi az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) ajánlásokat a cardiovascularis kockázat (CVR) kezelésére vonatkozóan köszvény, vasculitis, szisztémás szklerózis (SSc), myositis, kevert kötőszöveti betegség (MCTD), Sjögren-szindróma (SS), szisztémás lupus erythematosus (SLE) és antifoszfolipid szindróma (APS) esetében.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2022-04-18 | Kategória: Kardiológia

Újabb vérnyomáscsökkentők célszervi károsodások enyhítésére

Jelen áttekintés célja a diabéteszes vesebetegség és a szívelégtelenség (HF) kezelésére kifejlesztett új gyógyszerek vérnyomáscsökkentő hatásának vizsgálata. Összefoglalja azokat a lehetséges patofiziológiai mechanizmusokat, amelyek felelősek a hipertensio okozta célszervi károsodás enyhítéséért, és értékeli az ezekre az újabb gyógyszerekre vonatkozóan rendelkezésre álló klinikai adatokat.

Feltöltve: 2022-04-08 | Kategória: Kardiológia

Brugada-szindróma és Covid-vakcinák. Mire figyeljünk?

A Brugada-szindróma (BrS) olyan örökletes szívbetegség, ami hirtelen szívhalálra hajlamosít azoknál a betegeknél, akiknek a szíve strukturálisan ép. A láz nemcsak az I-es típusú Brugada elektrokardiogram (EKG) jelére deríthet fényt, hanem kamrai arrhythmiákat is kiválthat.

Feltöltve: 2022-04-01 | Kategória: Kardiológia

A poszt-Covid szindróma egy új cardiovascularis entitás?

Ebben a 126 betegből álló kohorszban, akiket a SARS-CoV-2 fertőzés poszt-akut következményei (’post-acute effects of SARS-CoV-2 infection’; PASC), vagy más néven hosszú-Covid (’long-Covid’) miatt utaltak be kardiológiai klinikára, az értékelés a betegek 23%-a esetében vezetett cardiovascularis megbetegedés (CVD) diagnózisához.

Feltöltve: 2022-03-04 | Kategória: Kardiológia

Kalcium szívmegállásban? 2. rész

A jelenlegi kettős vak, placebo-kontrollált, randomizált klinikai vizsgálatban 397 fő olyan felnőtt vett részt, akinél kórházon kívüli szívmegállás fordult elő, és a vizsgálat lebonyolítására a Közép-Dániai Régióban került sor 2020-2021-ben.

Feltöltve: 2022-02-10 | Kategória: Kardiológia

Kalcium szívmegállásban? 1. rész

Azon felnőttek esetében, akiknél kórházon kívüli szívmegállás fordult elő, a kalcium alkalmazása nem javította a spontán keringés tartós visszatérését, és egy új, randomizált, kontrollált vizsgálat alapján rosszabb kimenetelre lehetett következtetni.

Feltöltve: 2022-02-09 | Kategória: Kardiológia

A koraszülés hypertoniát okoz?

A koraszülés és a magasvérnyomás-betegség kapcsolatáról szóló legnagyobb tanulmány Svédországból származik, ami 1973-ig visszamenőleg több mint 2,1 millió nőre, több mint 4 millió szülésre vonatkoztatva több mint 40 év nyomon követési időszakot ölelt fel.

Feltöltve: 2021-12-28 | Kategória: Kardiológia

A szív MRI jelentősége postvakcinációs myocarditisben

Az Amerikai Radiológiai Társaság szerint a radiológusoknak tisztában kell lenniük a koronavírus okozta Covid-19 megbetegedés elleni mRNS-alapú védőoltások és a myocarditis közötti összefüggéssel, csakúgy, mint a szív MRI szerepével az oltást követően feltételezett myocarditis megítélését illetően.

Feltöltve: 2021-12-22 | Kategória: Kardiológia

Daganatterápia és kardiotoxicitás. Mire kell figyelni? 4. rész

Az Egyesült Államokban a becslések szerint 17 millió daganatos betegséget túlélő van, és ez a szám az előrejelzések szerint 2040-re várhatóan 26 millióra fog növekedni. Bizonyos daganatterápiák kardiotoxicitást okozhatnak.

Feltöltve: 2021-12-14 | Kategória: Kardiológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld