képalkotó diagnosztika

Átvették kinevezésüket az új vezetők a Klinikai Központban

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ integrációs folyamatának eredményeként több új szervezeti egység jött létre. Június elsejével kezdi meg működését az integrált Orvosi Képalkotó-, az integrált Bőrgyógyászati-, illetve az integrált Gyermekgyógyászati Klinika, valamint a Betegirányító Központ. Az intézmények vezetői pénteken vették át kinevezésüket.
2023.05.26. Hírek

A röntgen és a radiológia hajnala. 2. rész

Röntgen a megállapításait „Újfajta sugarakról” címmel tette közzé a ’Proceedings of the Wurzburg Physical Medical Society’ szaklapban, ami egy viszonylag ismeretlen kiadvány volt, viszont gyorsan tettek közzé publikációkat. Röntgen publikációja valószínűleg nem az első lett volna, ami megemlíti az X-sugarakat, ha a történelem kicsit másképp alakul.

A röntgen és a radiológia hajnala. 1. rész

1895. november 8. éjjelén Wilhelm Conrad Röntgen, német származású fizikus, befejezte vacsoráját, és laboratóriumába ment, hogy elvégezzen néhány szokványos kísérletet. Röntgennek fogalma sem volt arról, hogy egy véletlen folytán hamarosan egy, a fantasztikum határán álló felfedezést fog tenni, hirtelen láthatóvá téve az egykor rejtett világot.

Normál mellkasröntgen és a COVID-19. 1. rész

Egy újabban közzétett tanulmány eredményei szerint a sürgősségi betegellátó központokban a COVID-19 megbetegedésre utaló tünetek megalapozott gyanújával jelentkező betegek mellkasröntgen leletei normálisak lehetnek, mégis fennállhat a SARS-CoV-2 fertőzöttség.

Férfiegészség és stressz

A stressz egy harc azzal, ami volt, van vagy lehet. Rendszerint abból ered, hogy egy valós vagy vélt szükséglet, igény kielégítésére nem rendelkezünk – vagy úgy érezzük, hogy nem rendelkezünk – elegendő erőforrással.

A here és a scrotum vizsgálata képalkotó eljárásokkal

A here és a herezacskóban elhelyezkedő többi szervek megbetegedései gyakran vezetnek a férfiak infertilitásához. Az infertilitáson kívül más folyamatok, mint a rosszindulatú daganatok, az akut vagy krónikus gyulladások szisztémás következményekkel járhatnak. A scrotumot elhelyezkedése folytán különböző sérülések is könnyebben érhetik, noha a here közvetlen sérülése nem gyakori.

A prosztata vizsgálata, daganatprevenció

A prosztata vizsgálatára általában hipertrófiagyulladás gyanúja, vagy a férfi infertilitás kivizsgálása miatt kerül sor, de kérik rosszindulatú daganat gyanuja esetén is. A prosztata vizsgálat kiemelt preventív jelentőségét a prosztatarák adja.