kutatás

Kiváló debreceni szakember stroke-kutatását támogatja az MTA

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar kutatója, Bagoly Zsuzsa 190 millió forint támogatást nyert a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kiválósági programjának pályázatán egy új kutatócsoport létrehozására. Bagoly Zsuzsa és munkatársai kutatási eredményeikkel az egyénre szabott, még hatékonyabb stroke-kezelés alapjainak megteremtéséhez szeretnének hozzájárulni.
2024.07.04. Hírek

Kevesebb mellékhatás, hatékonyabb gyógyszerek: ebben segít a HUN-REN TTK kutatóinak fontos felfedezése

A forradalmian új, jelátvitel-szelektív gyógyszerek a kevésbé korszerű hatóanyagokhoz képest jóval kevesebb mellékhatással rendelkeznek. A magyar és japán kutatók friss felfedezése – amelyet a rangos Science Signaling tudományos folyóirat a címlaptémájának választott – abban segít, hogy ezek az újfajta mechanizmusú gyógyszerek célzottabban hassanak, így szélesebb körben is felhasználhatók legyenek.
2024.07.02. Hírek

Egyre több ember választja a magánegészségügyi szolgáltatást

Az elmúlt 6 hónapban ötből négy ember vett igénybe magánegészségügyi szolgáltatást, miközben a válaszadók több mint harmada 50 és 100 ezer forint közötti összeget költött e célra - derült ki a Digital Health Essential megbízásából végzett kutatásból. A jövőben digitális egészségügyi megoldásokat a legtöbben a háziorvosi, a bőrgyógyászati és a sürgősségi ellátás területén, valamint a gyermekgyógyászatban használnának szívesen.
2024.05.28. Hírek

Virtuális szemüveg-technikával segítik a tumoros betegeket

Hazánkban először alkalmaztak onkológiai beteg gyerekeknél olyan műtéti eljárást, ahol a beavatkozást megelőzően egy VR-szemüvegen keresztül virtuálisan megjelenítették a daganatot és annak környezetét, ezzel pontos képet kapva a tumor elhelyezkedéséről és a környező erek állapotáról.
2024.03.21. Hírek

Ha kevesebbet eszünk, elkerülhetjük a rákot? – Debreceni kutatók a táplálkozás és a rák kapcsolatáról

Miután korlátozták az étrendjüket, kevésbé alakult ki a sejtjeikben rákos daganat. Erre a következtetésre jutottak a Debreceni Egyetem kutatói, akik egy nemzetközi kutatás keretében éveken át édesvízi hidrákat és zebrahalakat vizsgáltak. Ha a táplálkozás és a tumorok kialakulása közötti összefüggés ismert az állatvilágban, mi a helyzet velünk, emberekkel? Valóban a diéta lenne a hosszú, daganatos betegségektől mentes élet titka? Erről is beszélgettünk Tökölyi Jácint egyetemi docenssel.
2024.01.16. Életstílus