Főoldal » Összes hír
Ki foglalkozott elsőként emberi vonatkozásban a vírusbetegség terjedési mechanizmusával?
Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Keveset tudni itthon a Covid-19 elleni oltóanyagok mellékhatásairól A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra Átmeneti kompenzációt kapnak a háziorvosok és fogorvosok Nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban Már kapható a kábítószer-túladagolás elleni orrspray az Egyesült Államokban Kihalt mamutból készített húsgolyót egy ausztrál vállalat „Olyan szomorú a hangod” – mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését Szórakozásból vett egy DNS-tesztet, titokra bukkant
Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra,,Nem láthatók a felírt receptek.Még egy kicsit fejlesszétek,azután jelentsétek be,hogy működik a ren...''Érdekes eredményre jutottak, egy prosztatarákot vizsgáló kutatás során,,Ez egy kicsit utóérzés számomra, és egy ismert gyakorlat alátámasztása. Az obszerváció, az "activ...''Száztizenöt éves hagyománynak szakad vége,,Vagyis már nem is lesz Toblerone többet. Túlélik, mint ahogyan mi is a Győri keksz esetében. A dav...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,"2018.óta másfélszeresére nőtt az E-alap" - mondá államtitkár úr. És arról hallott-e, hogy öt év al...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,Az alul finanszírozásról mikor beszélnek?''
Betöltés...

A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél

A világon mintegy 2,5 millió ember szenved ebben a betegségben1, Magyarországon a becslések szerint 2000 fő lehet érintett. A betegség lefolyása, a beteg életkilátásai szempontjából alapvető fontosságú a mielőbbi tisztázása annak, hogy kiterjedt-e a tüdőre a betegség.

Feltöltve: 2023-03-31 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Keveset tudni itthon a Covid-19 elleni oltóanyagok mellékhatásairól

A Covid-19 elleni oltások segítségével leküzdhetővé vált a koronavírus-járvány, aminek eredményeként egyre több kutatás foglalkozik az oltások mellékhatásaival.

Feltöltve: 2023-03-31 | Kategória: Koronavírus

Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra

A felírt receptek is láthatók már az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2023-03-30 | Kategória: Koronavírus

Mit tanultunk a Covid-19 pandémiából? A jövőbe tekintve

Több mint két és fél évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a COVID-19-et pandémiává nyilvánította. Azóta világszerte több mint hatmillió emberéletet követelt a betegség, és számtalan módon felborította a mindennapi életet.

Feltöltve: 2023-03-30 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Csökken a szennyvíz koronavírus koncentrációja

Ismét csökkenést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja.

Feltöltve: 2023-03-29 | Kategória: Koronavírus

6 millió 422 ezer a beoltott, 685 az új fertőzött és elhunyt 12 beteg

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 137, közülük 6 209 967-en a második, 3 905 166-an a harmadik, 425 156-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat ismertetve a Koronavírus Sajtóközpont szerdán az MTI-vel.

Feltöltve: 2023-03-29 | Kategória: Koronavírus

Tovább szűkült azok köre, akiknek ajánlja a WHO az oltást

A WHO kedden változtatott a koronavírus elleni oltásokra vonatkozó ajánlásain.

Feltöltve: 2023-03-29 | Kategória: Koronavírus

Az atorvastatin csökkenti az antraciklin okozta szívműködési zavarokat?

Az antraciklinnel kezelt limfómás betegek atorvastatin kezelése jelentősen, mintegy kétharmadával csökkentette az incidens szívműködési zavarok előfordulását a kezelés 12 hónapja alatt, derült ki egy multicentrikus, randomizált vizsgálatból, amelyben 300 beteg vett részt.

Feltöltve: 2023-03-29 | Kategória: Háziorvostan

Milyen hatással volt a koronavírus-járvány az emberek mentális egészségére?

Összesen 137 darab, a koronavírus-járvány előtt és után született tanulmányt néztek át kutatók, hogy kiderítsék, hatással volt-e az emberek mentális egészségére a pandémia. Az eredmények többnyire pozitívak, de van azért néhány kivétel.

Feltöltve: 2023-03-28 | Kategória: Koronavírus

Tumor kezelési mezők sugárzással a glioblasztóma esetében

Tekintettel arra, hogy jelenleg folyamatban van egy 3. fázisú klinikai kutatás a glioblasztómás (GBM) betegeknél az egyidejű kemoradiáció és a tumor kezelési mezők (TTFields) potenciális előnyeit vizsgálja, az alábbi narratív áttekintés szolgál az ezen megközelítést támogató jelenlegi bizonyítékokra.

Feltöltve: 2023-03-28 | Kategória: Radiológia

Hatékony lehet a Pfizer koronavírus-gyógyszere a long covid ellen

A jelenlegi vizsgálatok alapján a long covid ellen is hatékony lehet a Paxlovid.

Feltöltve: 2023-03-27 | Kategória: Koronavírus

A pikkelysömörös beteg ízületi gyulladása

A célzott biológiai immunterápiák rendkívül hatékonyak a pikkelysömörös betegek bőrbetegségének kontrollálásában, de nem világos, hogy a terápia késlelteti-e a gyulladásos artritisz kialakulását. A vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a gyulladásos artritisz kialakulásáig eltelt időt a pikkelysömörre alkalmazott biológiai terápiában újonnan részesülő betegek körében.

Feltöltve: 2023-03-27 | Kategória: Bőrgyógyászat

UK E-cigarette Summit: 10 éve rendszeresen terítéken a dohányzás és a nikotinhasználat társadalmi-szakmai dilemmája

A közelmúltban a 10. évfordulóját ünnepelte az elektronikus, füstmentes alternatívák és a dohányzási ártalomcsökkentés lehetőségeire fókuszáló E-cigarette Summit konferenciasorozat. A szervezők ezúttal is hangsúlyozták: a Summit célja a nemzetközi helyzet aktuális értékelése mellett a párbeszéd kialakítása és támogatása a szakmai, illetve piaci szereplők, döntéshozók között.

Feltöltve: 2023-03-24 | Kategória: Füstmentes jövő

Az Amerikai Reumatológiai Társaság sürgeti a lépcsőzetes terápiás irányelvek egyszerűsítését

Az állami egészségbiztosítási programokban az előzetes engedélyezés egyszerűsítésére vonatkozó új szabályoknak foglalkozniuk kell a lépcsőzetes terápiás irányelvekkel, és 24 órás jóváhagyási folyamatot kell előírniuk a sürgős kérelmekhez, az Amerikai Reumatológiai Kollégium (ACR) új észrevételei szerint.

Feltöltve: 2023-03-24 | Kategória: Reumatológia

Új digitális eszközök, amelyek ígéretesek a szklerózis multiplexben

Egy új, viselhető eszköz nagy pontossággal érzékeli a látási zavarok különböző típusait, amelyek végül a legtöbb szklerózis multiplexes (SM) beteget érintik.

Feltöltve: 2023-03-23 | Kategória: Neurológia

Továbbra sem változik a szennyvíz koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja stagnálást mutat.

Feltöltve: 2023-03-22 | Kategória: Koronavírus

Kínában most először engedélyeztek mRNS oltást

Az ázsiai ország engedélyezte az első hírvivő RNS-vakcináját egy helyi gyógyszergyártónak.

Feltöltve: 2023-03-22 | Kategória: Koronavírus

6 millió 422 ezer a beoltott, 641 az új fertőzött és elhunyt 16 beteg

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 087, közülük 6 209 824-en a második, 3 905 122-en a harmadik, 424 959-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat ismertetve a Koronavírus Sajtóközpont szerdán az MTI-vel.

Feltöltve: 2023-03-22 | Kategória: Koronavírus

Az opioid-túladagolás a szülés utáni halálozás egyik fontos oka

Az opioid-túladagolás és más megelőzhető okok fontos szerepet játszanak a szülés utáni halálozásban különösen azoknál a nőknél, akiknek a közelmúltban opioid használati rendellenesség (OUD) volt a kórtörténetében.

Feltöltve: 2023-03-22 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

TAVI vagy sebészet?

Két randomizált vizsgálat összevont elemzése szerint a transzkatéteres aortabillentyű-implantáció (TAVI) szignifikánsan kevesebb bioprotetikai billentyű diszfunkcióval (BVD) járt együtt, mint a sebészi protézis beültetés, a MedStar Heart & Vascular Institute által szponzorált Cardiovascular Research Technologies konferencián nem sokkal a vége előtt ismertetett adatok szerint.

Feltöltve: 2023-03-21 | Kategória: Belgyógyászat

Ismét előkerült a koronavírus elterjedéséről szóló régi elmélet, de most bizonyítékot is találtak

A Covid–19 első emberi megbetegedéseinek helyszíne közelében, a kínai Vuhan város piacán gyűjtött genetikai mintákban a nyestkutyák DNS-e keveredett a vírussal, ami arra utal, hogy a pandémia állatoktól származhatott – közölte pénteken nemzetközi szakértők egy csoportja.

Feltöltve: 2023-03-20 | Kategória: Koronavírus

Azonnali vagy szakaszos teljes revaszkularizáció akut koronária szindrómában?

Az elsődleges kimeneti eredmény az összhalálozás, a szívinfarktus, bármely nem tervezett, iszkémiás revaszkularizáció vagy cerebrovaszkuláris esemény összetett értéke volt az indexeljárást követő 1 évben.

Feltöltve: 2023-03-20 | Kategória: Kardiológia

Bradyarrhythmia pitvarfibrillációra szűrt betegeknél

A bradyarrhythmiák igen gyakoriak időskorban, és bár ezek a ritmuszavarok kockázati markereket jelenthetnek, felismerésük és kezelésük nem jár együtt a klinikai kimenetel csökkenő gyakoriságával. Egyre nagyobb az érdeklődés a szívritmus-monitorozás és a szubklinikus pitvarfibrilláció (AF) kimutatására szolgáló technológiák iránt, ami a bradyarrhythmiák eseti diagnózisához vezethet.

Feltöltve: 2023-03-17 | Kategória: Belgyógyászat

Kína három év után újra megnyitotta határait a külföldi turisták előtt

Az ázsiai ország közölte, hogy szerdától ismét kiadnak minden típusú vízumot az országba való beutazáshoz.

Feltöltve: 2023-03-17 | Kategória: Koronavírus

6 millió 422 ezer a beoltott, 1016 az új fertőzött és elhunyt 13 beteg

Egy hét alatt 13 ember halálát okozta a koronavírus. A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 040, akik közül 6 209 688-an a második, 3 905 081-en a harmadik, 424 830-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták.

Feltöltve: 2023-03-16 | Kategória: Koronavírus

Első Előző 1 2 3 4 ... 360 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld