Főoldal » Összes hír

Mi a cardiorenalis szindróma lényege?

Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Magzatgyermek világnapja: A várandósság alatti diabétesz növelheti a fejlődési rendellenességek kialakulását Új kolchicin terápiás formula FDA jóváhagyással Az ACE-inhibitorok növelik a tüdőrák veszélyét 1. "Magának nagyobb szüksége van rá, mint nekem" Parazita ikertestvérével a hasában született egy kislány Kolumbiában A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle Félig elsüllyesztett, víz alatti étterem 38 ember nézte végig, ahogy meggyilkolták a fiatal nőt Bakonyból származik a bakonyi sertésszelet és palóc a palóc? Dehogy!
Új kemoterápiákat javasolnak az onkológusok,,Mivel nem tudom, mikor lesz nyilvános ezen az oldalon, jelzem a Szakmai Kollégium Onkológia és Sugá...''Teljesen elbutulhatunk a sok fotózás miatt,,Gondolom, ez a figyelem megosztásával is összefüggésben lehet. Ha fotózok, akkor a képre is koncent...''Új kemoterápiákat javasolnak az onkológusok,,Érdekes, de nem új. A "régi típusú" szakmai kollégium is már felvetette a felesleges protokollok t...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Van olyan patikalánc ez például a PatikaPlus gyógyszertárak ahol az ügyeletért 900 forintot fizetne...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Ugyan ez van orvosi szinten.Hülye lenne dolgoznia minimál bérért,már rég el lehet felejteni azt ?ho...''
Betöltés...

Új iránymutatások a felnőttkori psoriasis kezelésével kapcsolatban 1.

Az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia és az Országos Psoriasis Alapítvány felnőttkori psoriasis kezelésével foglalkozó iránymutatásainak középpontjában a biológikumok és a komorbiditások állnak.

Feltöltve: 2019-03-11 | Kategória: Bőrgyógyászat

A köszvény és a myocardialis infarktus közti kapcsolat időskorúaknál

A myocardialis infarktus (MI) a szívkoszorúér betegség (CAD) leggyakoribb akut manifesztációja, amely évente mintegy 790 000 amerikait érint.

Feltöltve: 2019-03-11 | Kategória: Belgyógyászat

Új modell a daganatos megbetegedésekkel járó vénás thrombosis előrejelzésére

A Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói nemzetközi kollaborációval kidolgoztak egy új modellt a daganatos megbetegedésekkel járó vénás thrombosis/tüdőembólia előrejelzésére. A modellt az említett szövődmények kockázatának érétékelésére használják.

Feltöltve: 2019-03-08 | Kategória: Hematológia

A post-ERCP pancreatitis profilaxisa 2.rész

A post-ERCP pancreatitis és papilláris kanülációs technikák utáni prevencióval kapcsolatos széleskörű felmérésben Lopes és Canena azt vizsgálták, hogy a portugál ERCP specialisták betartják-e az ESGE PEP profilaxissal kapcsolatos iránymutatásokat.

Feltöltve: 2019-03-08 | Kategória: Gasztroenterológia

Elvégezhető az antikoaguláns és thrombocita gátló terápia stroke-os daganatos betegeknél

Egy randomizált pilot tanulmány elvégezhetőnek tart olyan nagyobb tanulmányokat, amelyek a különböző antithrombotikus terápiákat akut ischaemiás stroke (AIS) másodlagos prevenciójaként hasonlítják össze daganatos betegeknél. - olvasható a JAMA Neurology szakfolyóirat januári online kiadásában megjelent kutatói levélben.

Feltöltve: 2019-03-07 | Kategória: Neurológia

Műtét utáni opioid használat: 2018-as gyakorlati iránymutatások 1. rész

Az Opioids After Surgery Workgroup iránymutatásokat dolgozott ki arra vonatkozólag, hogy 20 gyakori műtéti eljárás után hogyan lehet alkalmazni opioid fájdalomcsillapító gyógyszereket opioid-naiv, krónikus fájdalomban nem szenvedő és műtéti szövődményektől mentes felnőtt betegeknél.

Feltöltve: 2019-03-07 | Kategória: Sebészet

A koraterhességben elkezdett napi rendszerességű aspirin terápia csökkenti a terminus előtti preeclampsia kockázatát

A legkésőbb 16 hetes gestatios kortól elkezdett aspirin terápia csökkenti a terminus előtti preeclampsia veszélyét, a terminuskori preeclampsia veszélyét viszont nem. – állapította meg egy szisztémás felülvizsgálat és meta-analízis.

Feltöltve: 2019-03-06 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Kísérleti vegyület a fibrotikus betegségek kezelésére

A belső sebek gyógyítására képződő hegszövetek normál esetben csendben visszahúzódnak. Bizonyos betegségek, például vese-máj- és tüdőfibrózis esetén azonban a hegszövetek elburjánzanak és elfojtják a létfontosságú szerveket. Ezek a betegségek javarészt kezelhetetlenek és végső soron halát okoznak.

Feltöltve: 2019-03-06 | Kategória: Reumatológia

Az omadacyclin hatékony pneumonia és bőrfertőzések kezelésére

Két fázis III vizsgálat eredményei alapján az omadacyclin hatékonysága nem marad el a közösségben szerzett pneumonia (CAP) és bőrfertőzések kezelésére gyakran használt antibiotikumokétól.

Feltöltve: 2019-03-05 | Kategória: Infektológia

A glans penis hiarulonsav injekciózása korai ejakuláció kezelésére

A randomizált kontrollált vizsgálatot azzal a céllal végezték, hogy megvizsgálják a glans penis korai ejakuláció (PE) kezelése céljából történő hiarulonsav (HA) injekciózásának hatékonyságát és biztonságosságát.

Feltöltve: 2019-03-05 | Kategória: Szexológia

Az FDA tanácsadói sürgetik a romosozumab osteoporosis kezelésére történő engedélyezését. 2. rész

Az engedélyezést megszavazó 18 tag szükségesnek tartja a posztmarketing vizsgálatot. Néhányuk szerint obszervációs vizsgálatot kellene végezni, míg mások ragaszkodnak a randomizált elrendezéshez.

Feltöltve: 2019-03-05 | Kategória: Háziorvostan

Az invazív gombafertőzések tablettás megelőzésének költséghatékonysága

Neutropéniás betegeknél kiemelten fontos az invazív mikózis megelőzése. Spanyolországban a közelmúltban engedélyeztek egy új tablettás pozakonazol készítményt. Jelen cikkünk egy olyan esettanulmányt ismertet, melyet Akut Mieloid Leukémiával (AML) és Mielodiszpláziás szindrómával (MDS) kezelt betegek bevonásával készítettek a régióban.

Feltöltve: 2019-03-04 | Kategória: Infektológia

A post-ERCP pancreatitis profilaxisa 1.rész

Az endoszkópos retrográd cholangiopancreatográfia (ERCP) továbbra is az egyik legbonyolultabb és legveszélyesebb, valamint az egyik legtöbb tanulást és tapasztalatot igénylő endoszkópos technika.

Feltöltve: 2019-03-04 | Kategória: Gasztroenterológia

Hasznos az EKG technológiával felszerelt Apple óra?

A kardiológusok körében nagy érdeklődést keltett az EKG technológiával felszerelt Apple óra megjelenése, amely képes a szabálytalan szívritmus, például pitvar fibrilláció (AF) észlelésére. De valóban hasznos-e ez az új eszköz?

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2019-03-04 | Kategória: Kardiológia

Dr. Hankovszky Péter

Sajnos az antibiotikus szereknek körülbelül az 50%-át teljesen helytelenül használjuk, körülbelül az esetek felében nem is kellene antibiotikumot adnunk. Ha adunk, nem biztos, hogy az optimális szert választjuk, nem biztos, hogy az optimális időben, az optimális úton és az optimális dózisban fogjuk adni a betegünknek, és ez mind melegágya lesz annak, hogy kiszelektálódjanak olyan baktérium törzsek, amik ellenállóvá fognak válni. Hogyan alkalmazzuk optimálisan és racionálisan ezeket a készítményeket?

Feltöltve: 2019-03-04 | Kategória: MSD – innovációk a hazai egészségügyért

A szteroid és a diabetes

A hosszú távú szteroid kezelés metabolikus mellékhatásokkal járhat. A müncheni Helmholtz Zentrum és a Ludwig Maximilians Egyetem (LMU) kutatói most rámutattak a szteroid diabeteshez vezető mechanizmusra.

Feltöltve: 2019-03-01 | Kategória: Diabetológia

A reflux gyógyszerek elősegítik a krónikus májbetegség kialakulását. 2.rész

A kutatók megvizsgálták a PPI használat és az alkoholos májbetegség közti kapcsolatot alkohol alkoholabúzusban szenvedő embereknél is. 4830 krónikus alkoholabúzussal diagnosztizált beteget elemeztek, akik közül 1024 (21%) volt aktív PPI használó, 745 (15%) korábban használt PPI-ket és 3061 (61%) soha nem használt ilyen gyógyszereket.

Feltöltve: 2019-03-01 | Kategória: Gasztroenterológia

Az FDA tanácsadói sürgetik a romosozumab osteoporosis kezelésére történő engedélyezését. 1. rész

A csont, reproduktív és urológiai gyógyszerek tanácsadói bizottsága január 16-án 18:1 arányban megszavazta az egyedülálló hatásmechanizmusú anabolikus humanizált monoklonális antitest támogatását.

Feltöltve: 2019-02-28 | Kategória: Háziorvostan

Staphylococcus invázió az intenzív osztályok sztetoszkópjain

Egy philadelphiai kórház sztetoszkópjainak legalább felén Staphylococcus aureus (S.aureus)baktériumokat mutattak ki, és nagyon sok eszközön még Pseudomonas és Acinetobacter által okozott szennyeződést is találtak, ami a kutatók szerint azt jelenti, hogy ezek az orvosi műszerek a kórházi fertőzések egyik lehetséges vektorai.

Feltöltve: 2019-02-27 | Kategória: Infektológia

A schizophrenia már az anyaméhben elkezdődik 2.rész

Egy új kutatás eredménye szerint lehetséges, hogy a betegség, amelyet az agykéregben kialakuló malformációk idéznek elő ki, az anyaméhen belül kezelhető.

Feltöltve: 2019-02-26 | Kategória: Pszichiátria

Az epilepsziás nőknél ötször nagyobb a terhesség alatti elhalálozás veszélye 2.

Egy átlagos dán nő terhesség alatti halálozásának kockázata elhanyagolható, ám ha a kérdéses nő epilepsziás, a valószínűség ennek az ötszörösére nő. - állapította meg az Aarhus Egyetem átfogó epidemiológiai tanulmánya.

Feltöltve: 2019-02-26 | Kategória: Háziorvostan

Konferenciák, kongresszusok, továbbképzések - 2019. március

Márciusban megrendezésre kerülő konferenciák, továbbképzések és kongresszusok listája.

Feltöltve: 2019-02-25 | Kategória: Konferenciák, kongresszusok

A század végére eltűnhetne a méhnyakrák

A Lancet Oncology szakfolyóiratban publikált tanulmány megállapításai szerint a szűrőprogramok, illetve az egyre hatékonyabbá váló humánpapillóma-vírus (HPV) elleni vakcinák segítségével 2100-ra el is felejthetnénk a méhnyakrákot világszerte. De ez csak akkor valósulhat meg, ha a mostaninál sokkal több nőt beoltanak a vírus ellen.

Feltöltve: 2019-02-25 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

A reflux gyógyszerek elősegítik a krónikus májbetegség kialakulását. 1.rész

Az átlagnépesség hozzávetőleg 10%-a szed protonpumpa-gátló gyógyszereket (PPI) gyomorsav csökkentésre és a savas refluxszal és gastrooesophagealis reflux betegséggel járó gyomorégés enyhítésére.

Feltöltve: 2019-02-25 | Kategória: Gasztroenterológia

Opioid használattal összefüggő terhesség-asszociált halálozási tendenciák az USA-ban (2007-2016)

Bár az Egyesült Államokban az opioid és terhesség-asszociált mortalitás egyaránt nő, keveset tudunk arról, hogy az opioidok milyen mértékben járulnak hozzá a terhesség – asszociált halálozásokhoz.

Feltöltve: 2019-02-22 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Első Előző 1 2 3 4 ... 226 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld