Főoldal » Összes hír
Ki végezte az első ureter katéterezést?
Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Keveset tudni itthon a Covid-19 elleni oltóanyagok mellékhatásairól A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra Átmeneti kompenzációt kapnak a háziorvosok és fogorvosok Nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban Már kapható a kábítószer-túladagolás elleni orrspray az Egyesült Államokban Kihalt mamutból készített húsgolyót egy ausztrál vállalat „Olyan szomorú a hangod” – mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését Szórakozásból vett egy DNS-tesztet, titokra bukkant
Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra,,Nem láthatók a felírt receptek.Még egy kicsit fejlesszétek,azután jelentsétek be,hogy működik a ren...''Érdekes eredményre jutottak, egy prosztatarákot vizsgáló kutatás során,,Ez egy kicsit utóérzés számomra, és egy ismert gyakorlat alátámasztása. Az obszerváció, az "activ...''Száztizenöt éves hagyománynak szakad vége,,Vagyis már nem is lesz Toblerone többet. Túlélik, mint ahogyan mi is a Győri keksz esetében. A dav...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,"2018.óta másfélszeresére nőtt az E-alap" - mondá államtitkár úr. És arról hallott-e, hogy öt év al...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,Az alul finanszírozásról mikor beszélnek?''
Betöltés...

Továbbra is stagnál a szennyvíz koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve továbbra is stagnálást mutat.

Feltöltve: 2023-03-16 | Kategória: Koronavírus

D-vitaminnal gyógyítható lesz a demencia?

Annak ellenére, hogy a D-vitamin-hiány a demencia előfordulásával összefüggésbe hozható, a pótlásának a szerepe nem egyértelmű. Egy tanulmány prospektív módon vizsgálta a D-vitamin-pótlás és a demencia előfordulása közötti összefüggéseket a Nemzeti Alzheimer Koordinációs Központ 12.388 demenciamentes személyénél.

Feltöltve: 2023-03-16 | Kategória: Pszichiátria

Jobb az allogén transzplantáció a standard konszolidációs kemoterápiánál akut myeloid leukémiában?

Mi az optimális posztremiszsziós terápia közepes kockázatú akut myeloid leukémiában szenvedő betegeknél? Egy randomizált klinikai vizsgálatban az első teljes remisszió során végzett allogén transzplantáció szignifikánsan magasabb betegségmentes túléléssel volt összefüggésbe hozható.

Feltöltve: 2023-03-15 | Kategória: Klinikai onkológia

Kórház is lehet a náthának hitt betegségből

A köztudatba enyhébb koronavírus-variánsként beépült omikron is képes elhúzódó, életminőséget befolyásoló tüneteket produkálni, amellyel sokakat szakorvoshoz vagy az országban a mai napig működő poszt-Covid-ambulanciákra irányítanak. A budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, Toldy-Schedel Emil az Indexnek arról számolt be, hogy még mindig érkeznek hozzájuk kezelésre emiatt betegek.

Feltöltve: 2023-03-14 | Kategória: Koronavírus

A hashajtó és demencia kapcsolata: érdekes meglepetés!

A vény nélkül kapható hashajtók használata gyakori a lakosság körében. A mikrobiom-bél-agy tengely hipotézis szerint a hashajtók használata összefügghet a demenciával. Egy vizsgálat célja az volt, hogy értékelje a hashajtók rendszeres használata és a demencia előfordulása közötti összefüggést az Egyesült Királyság (UK) Biobank adatbázisában.

Feltöltve: 2023-03-14 | Kategória: Pszichiátria

A koronavírus eredetéről szóló hírszerzési információk nyilvánosságáról fogadott el törvényt az amerikai Képviselőház

Az amerikai Képviselőház ellenszavazat nélkül megszavazta a koronavírus eredetéről szóló hírszerzési információk nyilvánosságáról szóló törvényt pénteken.

Feltöltve: 2023-03-13 | Kategória: Koronavírus

Az antikoagulálás biztonságossága cirrózisban?

A cirrózisos betegekről sokáig azt gondolták, hogy koagulopátiásak. Ez a paradigma azonban az utóbbi években megváltozott, és jelenleg a cirrózist prothrombotikus állapotnak ismerik el.

Feltöltve: 2023-03-13 | Kategória: Háziorvostan

Új koronavírus-variáns terjed Ausztriában

Rohamosan terjed az új koronavírus-variáns, az XBB.1.5 Ausztriában, amely arról vált ismertté, hogy képes az immunrendszer "kijátszására".

Feltöltve: 2023-03-10 | Kategória: Koronavírus

Nőtt az anyai halálozási arány?

Az ENSZ-ügynökségek szerdán közzétett jelentése szerint 2020-ban a világ szinte minden régiójában emelkedett vagy stagnált az anyai halálozási ráta, ami jelentős visszaesést jelent a szülés vagy terhesség alatti komplikációk leküzdésére irányuló globális erőfeszítésekben.

Feltöltve: 2023-03-10 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok vastagbélgyulladásban?

Az antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal kapcsolatos bizonyítékok a Crohn-betegség (CD) és a colitis ulcerosa (UC) kockázatával kapcsolatban korlátozottak és ellentmondásosak. Ennek a mendeli randomizációs (MR) vizsgálatnak a célja az volt, hogy megvizsgálja a keringő antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok szintjének okozati összefüggéseit a CD-vel és az UC-vel.

Feltöltve: 2023-03-09 | Kategória: Gasztroenterológia

Stagnál a szennyvíz koronavírus koncentrációja

A szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban stagnálást mutat.

Feltöltve: 2023-03-08 | Kategória: Koronavírus

6,422 millió a beoltottak, 878 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 11 beteg

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 986, közülük 6 209 406-an a második, 3 905 026-an a harmadik, 424 655-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a Koronavírus Sajtóközpont.

Feltöltve: 2023-03-08 | Kategória: Koronavírus

Gyermekkori melanoma? Mit is kell erről tudnunk?

A melanoma előfordulása ritka, különösen a pubertás kor előtt. A világon a melanomáknak mindössze 1-2%-a fordul elő gyermekeknél - mondta Dr. Piggott, a San Diegó-i Scripps MD Anderson Rákközpont gyermekbőrgyógyásza a bőr rosszindulatú daganatos megbetegedéseiről szóló éves konferencián.

Feltöltve: 2023-03-08 | Kategória: Gyermekgyógyászat

Antivirális gyógyszert teszteltek Japánban, ami lerövidítette a koronavírusból való felépülést

A gyógyszer legújabb teszt eredményei alapján legalább 29 órával csökkentette a koronavírus-fertőzést és annak tüneteit.

Feltöltve: 2023-03-07 | Kategória: Koronavírus

Az 1-es típusú cukorbetegség már nem a soványak betegsége

Az Egyesült Államokban az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők mintegy kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, ami közel ugyanolyan arány, mint a cukorbetegségben nem szenvedő amerikaiaké - derül ki az új országos felmérés adataiból.

Feltöltve: 2023-03-07 | Kategória: Belgyógyászat

A pioglitazon csökkentheti a demencia kockázatát?

Korábbi tanulmányok a pioglitazon demenciát védő hatásáról számoltak be 2-es típusú diabetes mellitusos (DM) betegeknél. Újabb vizsgálatok kimutatták, hogy a pioglitazon csökkenti az elsődleges és a recidiváló stroke kockázatát is.

Feltöltve: 2023-03-06 | Kategória: Neurológia

A metformin jelentősen csökkenti a COVID-19 vírusterhelést!

A metformin cukorbetegség elleni gyógyszerrel végzett kezelés jelentős, dózisfüggő hatást mutat a SARS-CoV-2 vírusterhelés csökkenésében a beadást követő pár napon belül, a COVID-OUT 3. fázisú vizsgálat legújabb elemzése szerint. Ezek az eredmények a COVID-fertőzésben kimutatott számos előnyét egészítik ki a gyógyszernek.

Feltöltve: 2023-03-03 | Kategória: Háziorvostan

Agydaganat a CT-vizsgálat következtében?

Az európai EPI-CT-vizsgálat célja a gyermekek és fiatal felnőttek CT-vizsgálataiból eredő rákkockázatok számszerűsítése, mely során az agydaganat kockázatát értékelték.

Feltöltve: 2023-03-02 | Kategória: Radiológia

Enyhén emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.

Feltöltve: 2023-03-01 | Kategória: Koronavírus

6,422 millió a beoltottak, 957 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 6 beteg

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 904, közülük 6 209 234-en a második, 3 904 944-en a harmadik, 424 357-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a Koronavírus Sajtóközpont.

Feltöltve: 2023-03-01 | Kategória: Koronavírus

Mit is kell tudni az akut májporfíriától?

Bár ritka, az akut májporfíriák (AHP) gyakoribbak lehetnek, mint azt korábban gondolták, különösen a 15-50 év közötti nők körében, az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság új klinikai gyakorlati frissítése szerint.

Feltöltve: 2023-03-01 | Kategória: Bőrgyógyászat

Megdőlni látszik a koronavírus-tévhit: innen indulhatott valójában a világjárvány

Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint egy laboratóriumból szabadulhatott el annak idején a koronavírus-járvány. A kiszivárgott jelentés szerint ugyanakkor nem fegyverprogram részeként jöhetett létre a világjárványt okozó kórokozó.

Feltöltve: 2023-02-28 | Kategória: Koronavírus

A rhinovírusok és az enterovírusok a világjárvány alatt

A rhinovírusok és/vagy enterovírusok a világjárvány alatt is fennmaradtak a gyermekek és a serdülők körében a JAMA Network Open című szaklapban február 7-én online közzétett tanulmánya szerint.

Feltöltve: 2023-02-28 | Kategória: Gyermekgyógyászat

Az EMA nem ajánlja a molnupiravir szájon át szedhető gyógyszer alkalmazását

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlást adott ki pénteken, amely szerint nem javasolja a Merck gyógyszeripari óriásvállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett, Lagevrio márkanéven forgalmazott molnupiravir, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazását.

Feltöltve: 2023-02-27 | Kategória: Koronavírus

Instabil gerinctörések: operatív vagy nem operatív kezelés az időseknél?

Az instabil gerinctörésben szenvedő időskorú betegek betegség kimenetelének és halálozásának felméréséét értékelte egy vizsgálat a kezelési módtól függően.

Feltöltve: 2023-02-27 | Kategória: Háziorvostan

Első Előző 1 2 3 4 ... 360 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld