Főoldal » Összes hír
Ki végezte az első ureter katéterezést?
Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Keveset tudni itthon a Covid-19 elleni oltóanyagok mellékhatásairól A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra Átmeneti kompenzációt kapnak a háziorvosok és fogorvosok Nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban Már kapható a kábítószer-túladagolás elleni orrspray az Egyesült Államokban Kihalt mamutból készített húsgolyót egy ausztrál vállalat „Olyan szomorú a hangod” – mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését Szórakozásból vett egy DNS-tesztet, titokra bukkant
Koronavírus applikáció: eddig már 2,1 millióan töltötték le a telefonjukra,,Nem láthatók a felírt receptek.Még egy kicsit fejlesszétek,azután jelentsétek be,hogy működik a ren...''Érdekes eredményre jutottak, egy prosztatarákot vizsgáló kutatás során,,Ez egy kicsit utóérzés számomra, és egy ismert gyakorlat alátámasztása. Az obszerváció, az "activ...''Száztizenöt éves hagyománynak szakad vége,,Vagyis már nem is lesz Toblerone többet. Túlélik, mint ahogyan mi is a Győri keksz esetében. A dav...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,"2018.óta másfélszeresére nőtt az E-alap" - mondá államtitkár úr. És arról hallott-e, hogy öt év al...''Hatalmas szigor jön az egészségügyben, véget vetnek több rossz beidegződésnek,,Az alul finanszírozásról mikor beszélnek?''
Betöltés...

Vajon tud segíteni a Mesterséges Intelligencia mellkasi röntgenfelvételek értékelésében?

Egy vizsgálat célja az volt, hogy értékelje a kereskedelmi forgalomban kapható MI-alapú CAD-szoftvereket, javíthatják-e a mellkasi röntgenfelvételeken a cselekvőképes tüdőgócok felismerési arányát az egészségügyi szűrővizsgálaton részt vevő személyeknél.

Feltöltve: 2023-02-24 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Képviselhet hozzáadott értéket egy generikum?

„A penicillint senki sem találhatta fel, mert végtelen idők előtt a természet és egy bizonyos penész már előállította… Nem, én nem találtam fel a penicillin alapanyagát, csupán felhívtam rá az emberek figyelmét és nevet adtam neki.” (Sir Alexander Fleming)

Feltöltve: 2023-02-24 | Kategória: Háziorvostan

Rákellenes világnap: A daganatos halálesetek fele megelőzhető

A daganatok miatt bekövetkező halálesetek közel felét ismert, módosítható kockázati tényezők okozzák, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a magas testtömegindex (BMI) az első három között van - állapítja meg a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC).

Feltöltve: 2023-02-23 | Kategória: Klinikai onkológia

A Coviddal foglalkozó több mint ezer tanulmányt összegeztek az ELTE kutatói

Az ELTE TTK kutatói a súlyos Covid-19 betegséggel kapcsolatos több mint ezer tanulmányt dolgoztak fel, amelyekből kiderül, hogy melyek a rizikófaktorok, illetve milyen okai lehetnek a betegség eltérő erejű lefolyásának.

Feltöltve: 2023-02-22 | Kategória: Koronavírus

Stagnál a szennyvíz koronavírus koncentrációja

Tovább folytatódik a nyár második fele óta megfigyelhető ingadozás a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjában. A korábban tapasztalt csökkenés megállt, az országos átlagkoncentráció értékekben ismét stagnálás figyelhető meg.

Feltöltve: 2023-02-22 | Kategória: Koronavírus

6,422 millió a beoltottak, 867 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 7 beteg

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 825, közülük 6 209 015-en a második, 3 904 864-en a harmadik, 423 998-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a Koronavírus Sajtóközpont.

Feltöltve: 2023-02-22 | Kategória: Koronavírus

Hidroxiklorokvin és a retinopátia: mire figyeljünk?

A hidroxiklorokint minden szisztémás lupus erythematosusban szenvedő betegnek ajánlják, és gyakran alkalmazzák más gyulladásos állapotok esetén is, de hosszú távú mellékhatásként látást veszélyeztető retinopátia a kezelés során előfordulhat.

Feltöltve: 2023-02-22 | Kategória: Reumatológia

A béta-blokkolók és az erőszak kapcsolata

A béta-adrenerg blokkolót (β-blokkolót) szedő egyéneknél az erőszak csökkenése figyelhető meg azokhoz az időszakokhoz képest, amikor nem szedik a gyógyszert - derül ki egy 2023. január 31-én a PLOS Medicine nyílt hozzáférésű folyóiratban közzétett tanulmányból. Ha az eredményeket más tanulmányok is megerősítik, a β-blokkolók megfontolhatók az agresszió és az ellenséges viselkedés kezelésének egyik módjaként a pszichiátriai betegségekben szenvedő egyéneknél.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2023-02-21 | Kategória: Pszichiátria

Új célértékek a vérnyomás kezelésében?

Az Amerikai Családorvosi Akadémia (AAFP) új klinikai gyakorlati útmutatót tett közzé. Kevés olyan dolog van, amit gyakrabban kezelünk, mint a magas vérnyomást, ezért azt gondolnánk, hogy az irányelvek már régen egyértelműek kellenének, hogy legyenek. Kevesebb mint 10 évvel ezelőtt, 2014-ben a JNC 8 (Eighth Joint National Committee) a 60 év alattiak számára 140/90 Hgmm alatti, a 60 év felettiek számára pedig 150/90 Hgmm alatti célértékeket javasolt.

Feltöltve: 2023-02-20 | Kategória: Belgyógyászat

Kezelési döntéshozatal és kognitív funkciók

Bár a betegek részvétele a kezelési döntésekben fontos a preferenciáknak megfelelő ellátás biztosítása szempontjából, nagyrészt ismeretlen, hogy a kognitív károsodás hogyan befolyásolja a kezelési preferenciákat.

Feltöltve: 2023-02-17 | Kategória: Neurológia

Kutatók felfedezték az ember koronavírus elleni védőrétegét

Kutatók az emberi tüdőben felszaporodó receptort találtak, amely természetes módon képes kivédeni a koronavírus támadását.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2023-02-17 | Kategória: Koronavírus

Thyreoidectomia utáni pajzsmirigyhormon-kezelés szempontjai

Hypothyreosis előfordulása gyakori pajzsmirigy műtétek után – elsősorban ha totál thyreoidectomia esetén. Ennek megelőzése, illetve kezelése céljából az L-Thyroxin pótlás mérlegelendő ezen műtétek után, a továbbiakban ennek szempontjait tekintjük át.

Feltöltve: 2023-02-17 | Kategória: Levotiroxin

Levothyroxin pótlás és terhesség

Várandósság során a magzat és a placenta jelenléte miatt a pajzsmirigy homeosztázisa jelentős változásokon megy át. A terhesség első trimeszterében a magzati thyroxin szükségletet teljes mértékben az anyai pajzsmirigy hormon termelés látja el.

Feltöltve: 2023-02-17 | Kategória: Levotiroxin

Levothyroxin a mindennapi gyakorlatban

A 21. század első negyedében, amikor a betegségek hátterének genetikai-immunológiai feltárásával foglalkoznak a kutatók, orvosok, el sem tudjuk képzelni, hogy akárcsak 70 évvel ezelőtt a pajzsmirigy betegségek diagnózisa csupán a klinikai képen alapult. Nem álltak rendelkezésre a klinikus számára a diagnózis igazolására szolgáló hormon vizsgálatok, nem állt rendelkezésre ultrahang és egyéb képalkotás, valamint az izotóp vizsgálatok.

Feltöltve: 2023-02-17 | Kategória: Levotiroxin

Hypotireózis

A pajzsmirigy alulműködés, vagy hypothyreosis elégtelen pajzsmirigy hormon ellátottság következtében kialakult állapot, melyet okozhat a hormon termelésének hiánya, vagy a hormon hatásának elmaradása egyaránt. Ugyanakkor leggyakrabban a pajzsmirigy elsődleges megbetegedése (primer hypothyreosis) okozza.

Feltöltve: 2023-02-17 | Kategória: Levotiroxin

A hypertireózis kezelése

A hyperthireózis olyan klinikai állapotok összessége, melyet a pajzsmirigy hormonok fokozott szintézise és elválasztása hoz létre. A thireotoxikózis megfelelő kezelése a kórállapotot létrehozó diagnózison alapszik.

Feltöltve: 2023-02-17 | Kategória: Levotiroxin

A hypothyreoidismus sztorija

Világszerte 1 milliárd ember él jódhiányos területeken, nem ismert azonban hogy ezek közül az emberek közül hányan szenvednek hypothyreosisban (pajzsmirigy alulműködés).

Feltöltve: 2023-02-17 | Kategória: Levotiroxin

Újra csökken a szennyvíz koronavírus koncentrációja

Országos átlagot tekintve ismét csökkenést mutat a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja a szennyvízben.

Feltöltve: 2023-02-16 | Kategória: Koronavírus

Van hatása a D-vitaminnak a cukorbetegség kialakulására?

A D-vitamin szerepe a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának kitett személyeknél továbbra is tisztázatlan. Egy vizsgálat célja az volt, hogy értékeljék, a D-vitamin beadása csökkenti-e a cukorbetegség kockázatát a prediabéteszben szenvedők körében.

Feltöltve: 2023-02-16 | Kategória: Háziorvostan

6,422 millió a beoltottak, 830 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 31 beteg

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 732, közülük 6 208 908-an a második, 3 904 788-an a harmadik, 423 608-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a Koronavírus Sajtóközpont.

Feltöltve: 2023-02-15 | Kategória: Koronavírus

Egy bakteriális járvány kitörése az EzriCare szemcseppekhez kapcsolódik: CDC

A CDC szerint egy szemcseppekhez köthető bakteriális járvány egy halálesetet okozott és legalább 50 embert betegített meg 11 államban. Néhány beteg kórházba került, néhányan pedig tartósan megvakultak.

Feltöltve: 2023-02-15 | Kategória: Szemészet

HPV és bakteriális vaginózis kapcsolata

Tanulmányok kimutatták, hogy a HPV-fertőzések a vaginózisos esetekben is fennállnak, ami hámelváltozások megjelenését eredményezi. Ráadásul az elváltozások súlyosabbak, ha a diszbiózis súlyosabb.

Feltöltve: 2023-02-14 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Megszűnik az oltási igazolvány

A járványügyi helyzet nem indokolja sem itthon, sem külföldön a védettség igazolását, korlátozások sincsenek, ezért a kormány megszünteti a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolványt

Feltöltve: 2023-02-13 | Kategória: Koronavírus

Idősek jogosítványa és a közúti balesetek kapcsolata?

Egy vizsgálat során arra keresték a választ 2017 márciusától, hogy a vezetői engedély megújításához az idősebb járművezetők kognitív szűrővizsgálatára vonatkozó irányelv-módosítás összefüggésbe hozható-e a gépjármű-ütközések kockázatának csökkenésével a járművezetők esetében és a gyalogosok és kerékpárosok sérüléseinek megnövekedett kockázatával az idősebbek körében.

Feltöltve: 2023-02-13 | Kategória: Pszichiátria

A koronavírus különböző variánsait mutatták ki vadállatokban

Továbbra sem tűnt el a koronavírus, a természetben folyamatosan mutálódik.

Feltöltve: 2023-02-10 | Kategória: Koronavírus

Első Előző 1 2 3 4 5 ... 360 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld