Főoldal » Szakterületek » Háziorvostan

Mit jegyez fel Hamurábi törvénykönyve egy nagyobb orvosi műtét áráról?

Kép
 

Háziorvostan

Szekunder prevenció akut miokardiális infarktust követően

A STEMI-n átesett betegeknél magas a kockázat új kardiovaszkuláris esemény, korai halál kialakulására. A post-infarktusos betegek 8-10%-a esik át 1 éven belül újra infarktuson. Ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a szekunder prevencióra. A legjobb eredmény akkor érhető el, ha a szekunder prevenció már a kórházi tartózkodás alatt megkezdődik.

Feltöltve: 2011-11-07 | Kategória: Háziorvostan

Új guideline a gyermekkori húgyúti fertőzések kezelésére - Kiegészítő klinikai kérdések

A gyermekkori húgyúti fertőzésekre vonatkozó Amerikai Gyermekgyógyász Társaság (AAP) által kidolgozott klinikai gyakorlati irányelveket ismertette a cikk első része. Jelen tanulmány az ehhez kapcsolódó kiegészítő klinikai kérdéseket ismerteti.

Feltöltve: 2011-11-04 | Kategória: Háziorvostan

Már megint itt az influenza! Hasznos tudnivalók egy csokorban.

Elkezdődött a magyarországi háziorvosi szolgálatok ellátása az ingyenesen adható influenza vakcinákkal. Kik jogosultak az ingyenes oltásra? Ad-e védettséget a jelenlegi vakcina H1N1 vírusfertőzéssel szemben? Kinek ajánlott a vakcina? Van-e megfelelő speciális ajánlás?

Feltöltve: 2011-10-25 | Kategória: Háziorvostan

A kullancs-encephalitis vírusa

A KE a Flaviviridae családon belül a Flavivirus genusba tartozik, egyszálú RNS-t tartalmaz. A vírus életciklusának első fázisában a gazdasejt felszínéhez kötődik, ami a viralis E-protein és a gazdasejt heparán-szulfát-receptorának összekapcsolódásával jön létre.

Feltöltve: 2011-10-21 | Kategória: Háziorvostan

A fájdalom a testünk béklyója

Világméretű problémával állunk szemben! Szinte nincs olyan ember a földön, aki ne érzett volna hosszabb vagy rövidebb ideig fájdalmat legalább egyszer az életében; de mik lehetnek a kiváltó okai ennek a felettébb komplex jelenségnek, melyet az egyén érzelmi állapota és tapasztalatai is befolyásolnak?

Feltöltve: 2011-10-18 | Kategória: Háziorvostan

A fogamzásgátlás tényei. Mit mond a statisztika?

Orvosként gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy mekkora az esély a teherbeesésre a ciklus egyes napjain, az egyes fogamzásgátlási módszerek esetében, melyik módszer mennyire megbízható, stb. A legtöbb esetben természetesen nem lehet pontos százalékot mondani, hiszen számos tényező befolyásolja a terhesség bekövetkezésének esélyét mind a nő, mind a férfi oldaláról. Jó támpontot jelentenek az alábbi adatok, melyek megmutatják az egyes fogamzásgátló módszerek hatékonyságát megfelelő és nem megfelelő használata esetén.

Feltöltve: 2011-10-13 | Kategória: Háziorvostan

A hospice fogalma

A „hospice” szó szerinti fordításban menedékhelyet jelent. A gyakorlatban súlyos betegségük végstádiumában lévő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti.

Feltöltve: 2011-10-04 | Kategória: Háziorvostan

A normálflóra zavarából eredő hasfájások gyermekkorban

A gyermekkorban jelentkező hasfájásnak számtalan oka lehet.

Feltöltve: 2011-09-30 | Kategória: Háziorvostan

Probiotikumok a gyermekgyógyászatban

A gyermekközösségekben ősszel erősen megszaporodik az infekciók száma. A legkülönbözőbb légúti vagy bőr-lágyrész fertőzések esetén gyakran alkalmazott antibiotikumok a normál flóra baktériumait is elpusztíthatják.

Feltöltve: 2011-09-27 | Kategória: Háziorvostan

A háziorvosoknak leggyakrabban feltett kérdések a fogamzásgátlókról

Azokat a leggyakoribb kérdéseket mutatjuk be a cikksorozat ezen részében, melyeket a fogamzásgátlót szedő nők legtöbbször feltesznek. A kérdések legnagyobb részére a tablettát szedő nő maga is megtalálná a választ a betegtájékoztató alapos átolvasása után, de sok esetben ez vagy nem történik meg, vagy biztosabbnak érzi, ha a nőgyógyásza/háziorvosa ad felvilágosítást.

Feltöltve: 2011-09-27 | Kategória: Háziorvostan

A hysterectomia és az endometrialis ablatio hatékonyságának összehasonlítása menorrhagia kezelésében

A havonta jelentkező menstruációs ciklus, egy nő életében több százszor lezajlik, éppen ezért elkerülhetetlen, hogy néha anomáliák jelentkezzenek a ciklus során. A ciklusonként 80 ml –t meghaladó mennyiségű menstruációs vérzés excesszívnek tekinthető, ám az abnormális vérzés definiálásához számos egyéb tényezőt is figyelembe kell vennünk, és a kiválasztott kezelés nagyban függ a beteg egyéni érzékenységtől.

Feltöltve: 2011-09-25 | Kategória: Háziorvostan

Székrekedés ellen: Stadalax

A praxisban mindennapos probléma, hogy a székrekedéses panaszokkal jelentkező betegek problémáját orvosoljuk. A székrekedés tünet, melynek hátterében számtalan különböző ok állhat. Leggyakrabban az átmeneti, funkcionális obstipáció megoldása szükséges az alapellátásban.

Feltöltve: 2011-09-25 | Kategória: Háziorvostan

Legelső Előző 94 95 96 97 98 99 100 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld