Főoldal » Összes hír

Kiről nevezték el a Hashimoto-thyreoiditist?

Kép
 
Orvosi szótár - orvosiszotar.hu
Latin-magyar, magyar-latin orvosi szótár
Laboreredmény
E-szám
BNO kód

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

Csodagyógyszer a metformin? 2.rész Veszélyes baktériumok kutyákban, macskákban 1. rész Zsírtömeg változása menopausában Nagy munkabírású kollégát veszített el a szakma A bélbaktériumok befolyásolják a gyerekek agyfejlődését Megújul Pécs legnagyobb rendelőintézete Újabb eredmények a Nazca-vonalak madarairól A műanyagszennyezés új fromáját fedezték fel Hogyan sütnek palacsintát a fizikusok?
Betöltés...

30-40 percet is várhatunk a mentőre

Tíz sürgősségi riasztásból háromszor nem ér ki a mentő időben – nem ritka, hogy akár 30-40 percet kell várni a betegnek, ha az úgynevezett 'fehér folt' területén lakik - derül ki a Magyar Rádió összeállításából. Legrosszabb a helyzet a végeken: az ország észak-keleti és észak-nyugati részében.

Feltöltve: 2009-08-07 | Kategória: Oxyológia és sürgősségi orvostan

Nem változtatható meg a szexuális orientáció?

Az Egyesült Államok pszichológusai elvetik azokat a terápiákat, amelyek a homoszexualitást betegségként értékelik, és arra figyelmeztetik a mentális egészségügyben dolgozókat, ne ígérjék pácienseiknek azt, hogy szexuális orientációjukat meg lehet változtatni.

Feltöltve: 2009-08-07 | Kategória: Pszichiátria

A depresszió és a koszorúér - betegség kapcsolata

A major depresszió és a szívkoszorúér-betegség ritkán fordul elő együtt, de a kettő egymásra való hatását ikerpároknál vizsgáló amerikai kutatók érdekes eredményeket közöltek a neves Archives of General Psychiatry augusztusi számában.

Feltöltve: 2009-08-07 | Kategória: Pszichiátria

A várandósság alatti mozgásnak számos jó hatása van

A testmozgás még azoknak a várandós hölgyeknek is javasolható, akik korábban nem mozogtak rendszeresen – állítja a Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons augusztusi száma.

Feltöltve: 2009-08-06 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

A háború utólag is ártalmas az egészségre

Az iraki és afganisztáni veteránok között nagy arányban találtak poszttraumás stressztől szenvedőket, akik jelentős része ráadásul depresszióval és szorongásos zavarral is küzd, sokan pedig isznak - állapították meg amerikai orvosok 300 ezernél több katona egészségügyi adatai alapján.

Feltöltve: 2009-08-06 | Kategória: Pszichiátria

A non-Hodgkin lymphoma ritka formái saját gyakorlatunkban II. – BALT-lymphoma

Mint arról már korábban beszámoltunk, a non-Hodgkin lymphomáknak számos típusa ismert, néhány közülük irodalmi ritkaságnak számít. A következőkben saját gyakorlatunkból válogattunk ki egy pár differenciáldiagnosztikai nehézséget okozó esetet.

Feltöltve: 2009-08-06 | Kategória: Hematológia

Antibiotikum terápiás szokások I.

Magyarországon létezik egyes fertőző betegségekre kiadott, szakmai kollégiumok által jóváhagyott és időszakosan felülvizsgált terápiás ajánlás. A napi gyakorlatban azonban nehéz hirtelen előhúzni azt az éppen hasznos és legmegfelelőbb protokollt, amelyre ott, abban a pillanatban szükségünk van.

Feltöltve: 2009-08-05 | Kategória: Infektológia

Az agytorna késlelteti a demenciában jelentkező memóriazavart

Azoknál a demenciában szenvedő embereknél, akik olyan elfoglaltságokat űznek, mely az agyat tornáztatja, például írás, olvasás, kártyázás, lassabban alakul ki a memória hanyatlása – írja egy a Neurology című újság augusztus 4-i számában megjelent tanulmány.

Feltöltve: 2009-08-05 | Kategória: Pszichiátria

Pacemaker segíthet a gyomorbeteg gyermekeknek is

Az Ohio állambeli Columbusban található Nemzeti Gyermekkórház orvosai a jellemzően szívbeteg felnőtteknél alkalmazott készüléket súlyos gyomorbetegségben szenvedő gyermekek gyógyítására is használják.

Feltöltve: 2009-08-05 | Kategória: Gasztroenterológia

Miért dohányoznak az emberek a racionális megfontolások ellenére is? V.

A dohányzásról való leszokás jelensége igen érdekes: egyesek képesek abbahagyni egyik napról a másikra, mások viszont hosszasan próbálkoznak, míg célt érnek – ha egyáltalán sikerül nekik.

Feltöltve: 2009-08-05 | Kategória: Pszichiátria

Túlsúlyos fiatalok evészavarának kialakulásában szerepet játszó tényezők

Egy amerikai kutatásban olyan rizikófaktorokat azonosítottak, melyek túlsúlyos fiatalok extrém táplálkozási szokásainak kialakulását eredményezhetik. Ilyen szokás a súlykontrollálási szándékkal végzett önhánytatás, fogyasztótabletták, vízhajtók, hashajtók szedése vagy a kényszeres túlevés.

Feltöltve: 2009-08-04 | Kategória: Pszichiátria

Megtalálták, miért okoz feledékenységet a kannabisz

Megtalálták a biokémiai útvonalat, amelyen át a kannabisz emlékezetvesztést okoz egereknél - állítják spanyol kutatók a Nature Neuroscience szakfolyóirat vasárnap megjelent számában. A közlemény szerint a felfedezés utat nyithat olyan szerek kifejlesztéséhez, amelyek a marihuána vágyott fájdalomcsillapító hatásával rendelkeznek, annak feledékenységet okozó mellékhatása nélkül.

Feltöltve: 2009-08-04 | Kategória: Pszichiátria

Gorillákról került át emberre a HIV-vírus új törzse

Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók a Nature Medicine szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

Feltöltve: 2009-08-04 | Kategória: Infektológia

Újraélesztés gyerekkorban

Osztrák kutatók szerint már egy kilenc éves gyerek is képes elsajátítani a cardio-pulmonális recuszcitációt (CPR), ami sok esetben életeket menthet meg.

Feltöltve: 2009-08-03 | Kategória: Oxyológia és sürgősségi orvostan

Visszavonták a mesterséges spermium előállításáról szóló tanulmányt

Visszavonta egy tudományos folyóirat szerkesztője azt a vitatott tanulmányt arról, hogy elsőként hoztak létre embrionális őssejtekből mesterséges emberi spermiumot.

Feltöltve: 2009-08-03 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

A test, a lélek és a terápiás kapcsolat

A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület 16. őszi konferenciája.

Feltöltve: 2009-08-03 | Kategória: Pszichiátria

Magyar Urológusok Társaságának 2009. évi Kongresszusa

Napjainkban, az egészségügyi rendszer szerkezet átalakítása idején különösen nagy jelentőségű a szakma egységének megőrzése, a kollektív tevékenység.

Feltöltve: 2009-08-03 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

Pozitív CHMP vélemény a CLL kezelésére szolgáló MabThera nevű gyógyszerről

A Roche bejelentette, hogy a Humán Gyógyszerkészítmények Európai Bizottsága (CHMP) pozitív véleményt fogalmazott a társaság MabThera (rituximab) nevű gyógyszerére vonatkozó engedélyezés kiterjesztés igénylésével kapcsolatban. A gyógyszer a krónikus lymphocytás leukémiában (CLL) szenvedő betegek kezelésére szolgál.

Feltöltve: 2009-08-03 | Kategória: Hematológia

H1N1 Influenza guideline

2009.07.27-ig világszerte összesen 134503 ember fertőződött meg az új tipusú influenza vírussal, ebből 816 halt meg. A guideline a diagnosztikai kritériumokat, komplikációkat, és kezelési lehetőségeket foglalja össze.

Feltöltve: 2009-07-31 | Kategória: Infektológia

A fogyás enyhíti a depressziós tüneteket

Egy, az Evési Rendellenességek Társaságának Éves Találkozóján ismertetett kutatás szerint egy féléves program segítségével a depressziós betegek nemcsak súlyuk 8 százalékát veszíthetik el, de depressziós tüneteik is javulhatnak.

Feltöltve: 2009-07-31 | Kategória: Pszichiátria

A banánliszttel készült tészta egészségesebb

Éretlen banánból származó liszttel kiegészített spagetti egészségesebb, mivel növényi rostot és antioxidánst tartalmaz – az Élelmezési Technológiai Intézet tanulmánya szerint.

Feltöltve: 2009-07-31 | Kategória: Gasztroenterológia

Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság X. Nemzeti Kongresszusa

2009. szeptember 3-5. között Nyíregyházán megrendezésre kerül a Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság X. Nemzeti Kongresszusa.

Feltöltve: 2009-07-30 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Az idősebb cukorbetegeknek kerülniük kell a demencia elleni szereket

Azok az idősebb cukorbetegek, akik antipszichotikus gyógyszereket szednek, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba emelkedett vércukorszinttel, azaz hiperglikémiával, derült ki egy új kutatásból.

Feltöltve: 2009-07-30 | Kategória: Pszichiátria

Chlamydia gyorsteszt férfiaknak

Egy vizeletből végezhető gyorsteszt 84 százalékban azonosította férfiaknál a chlamydiafertőzést - közölték brit kutatók.

Feltöltve: 2009-07-30 | Kategória: Urológia-andrológia-uroonkológia

A Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának XIII. kongresszusa

Október 15 és 17 között Debrecen fog helyszínéül szolgálni a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának XIII. kongresszusának.

Feltöltve: 2009-07-30 | Kategória: Szülészet-nőgyógyászat

Első Előző 1 ... 220 221 222 223 224 ... 232 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld